Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ebba Busch får sin energibluff synad

Drömmar om reaktorer producerar ingen el

I en valrörelse är det inte alla utfrågningar som avslöjar en politisk bluff. Ungefär 47 minuter in i SVT:s intervju med Ebba Busch hände det dock. Camilla Kvartoft och Anders Holmberg ville reda ut vad varför fyra svenska kärnkraftsreaktorer stängts de senaste sex åren.

Busch hade sitt svar. Stängningen är Socialdemokraternas ansvar, och orsaken till dagens energikris.

Ebba Busch berättar att hon vill bygga kärnkraft i Barsebäck.

Följdfrågor

Så kom följdfrågorna. Hur var det med uppgörelsen i Alliansregeringen 2009, som öppnade för nya kärnkraftverk men också slog fast att det inte skulle bli några subventioner? Hur var det med effektskatten som också Anders Borg höjde och hur låg det till med uppgörelsen 2016.

Med Busch som partiledare kom bland andra Kristdemokraterna överens om att avskaffa effektskatten, men också om att behålla principen att inte subventionera kärnkraft.

– Vi gjorde en uppgörelse för att få bort skatten, sa Ebba Busch och hävdade att kärnkraften annars skulle ha "dött" redan då. Resten av uppgörelsen vill hon tydligen inte kännas vid.

Bluffar om historien

Intervjun avslöjade att den kristdemokratiska historieskrivningen är bluff. De fyra nedlagda reaktorerna har avvecklats därför att säkerheten krävde för stora investeringar. Och det politiska ramverket har skapats av partierna tillsammans.

Ebba Busch har varit med.

Vi kan också stämpla in intervjun som en politisk klassiker eftersom den handlar om ansvar.

Energipolitik kräver fasta spelregler. Investerare måste veta vad som gäller. Det har varit drivkraften för att komma överens.

Oro och frustration

Nu är företag som investerar i biobränslen oroliga och vindkraftsföretag frustrerade över motstånd, inte minst från borgerliga lokalpolitiker. Och Ebba Busch gör helt klart att hon inte tänker stå för sitt ord.

Kärnkraften är en återvändsgränd i debatten om dagens energikris. Varken moderata snabbspår eller Buschs dröm om reaktorer i Barsebäck kommer att värma upp ett enda hus på många, många år. Och nya reaktorer är fortfarande beroende av samhällets subventioner.

Precis när Ebba Busch frågades ut av SVT kom ytterligare ett besked. Den fjärde reaktorn i Ringhals kommer inte att starta som planerat efter sommarens underhåll. En "tryckhållare" hade gått sönder.

Det kommer att ta månader att laga Ringhals 4. Under tiden fortsätter priserna uppåt.

Sverige förtjänar politiker som tar energifrågan på allvar.


Ebba Busch och Kristdemokraterna har varit med i de uppgörelser som styrt energipolitiken. Ändå vägrar hon ta ansvar. I stället för förslag som snabbt skulle kunna leda till kraftproduktion drömmer hon om fler stora och dyra kärnkraftverk.

I chatten diskuterar Ingvar Persson energipolitiken med läsare.

Denna chatt är stängd.

  • Klockan har passerat halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med synpunkter, förslag och frågor.

  • Hej Fredrik.

    Det där är en av de saker vi antagligen borde prata mer om. Sedan är jag inte rätt person att svara på om batterier, vätgas eller pumpkraftverk är rätt teknik.

    Vi måste dock också fundera på hur produktionen ska öka. Prognoserna säger att vi kommer att behöva två gånger så mycket el som idag om drygt tjugo år. Det är snart.

  • Hejsan,

    Varför pratar man aldrig om lagring av el? Det är väl framförallt när det inte blåser som det är dyrt.

    Borde inte vindkraft/solkraft kombineras med lagring om det ska vara hållbart? Finns ju batterilösningar redan idag som kan göra nytta, eller?

    Fredrik
    2 sept 2022
  • Hej Kristina

    Jag vet inte om tio år räcker. Det finländska kraftverket Olkiluoto skulle ha stått kvar redan 2009. Det producerar fortfarande inte som det ska och räknas som världens näst dyraste byggnad.

    Jag håller med dig om att det finns många andra delar av energipolitiken som borde få mycket mer uppmärksamhet. Det kommunala motståndet mot vindkraft i södra Sverige till exempel. Och nätet, som sagt.

    Men somliga politiker föredrar att fortsätta en kärnkraftsdebatt de hållit på med sedan gymnasiet.

  • Att bygga nya kärnkraftverk skulle ta ca tio år om jag förstått rätt. Då Sverige egentligen har tillräckligt med el, hur lång tid i jämförelse skulle det ta att bygga ut för att södra Sverige kan få ta del av norra Sveriges överskott?

    Samtidigt utgår jag ifrån att man också fortsätter att bygga ut bl a vindkraft.

    Kristina Olsson
    2 sept 2022

Följ ämnen i artikeln