Arbetsgivarna strandar först
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-10
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Räkna med att få höra det ofta under vintern; att facken tar strid för att de inte har en socialdemokratisk regering att försvara. Låt mig därför bara stilla konstatera att arbetsgivarna redan strandat de första förhandlingarna.
Det handlar om pensionen för nästan en och en halv miljon privatanställda LO-medlemmar. I tio år har de väntat på att få bort orättvisor gentemot tjänstemännen, något arbetsgivarna i princip inte haft något emot.
– Arbetsgivarsidan ser gärna att pensionsvillkoren för arbetare och tjänstemän harmoniseras, säger Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker.
Problemet har varit att tjänstemännens villkor först måste förhandlas om. Nu är de klara, och LO räknade med ett avtal innan lönerörelsen startar på allvar. Enligt avtalssekreteraren Erland Olausson blir det inte några löneavtal förrän pensionsfrågan lösts. Och utan nya avtal upphör fredsplikten.
Nu hoppar alltså Svenskt Näringsliv av. LO kräver för stora lönehöjningar, anser direktörerna. Dessutom måste pensionerna räknas bort från löneutrymmet.
Står parterna för vad de säger blir det stökigt i vinter. Och det var arbetsgivarna som först lämnade förhandlingsbordet.
Det är värt att minnas när våra varligaste liberala ledarsidor med lillgammalt allvar jämrar sig över det politiserade facket.
***
Ett fackligt krav har kommit bort i veckans tumult om jämställdhetspotter och lägstalöner. Rätten för den anställde att få ”provsluta”.
Det var så industritjänstemännens ordförande, Mari-Ann Krantz, lite förtjust uttryckte det när hon i måndags presenterade industrifackens gemensamma avtalsplattform. Mitt bland procentsatser och miniminivåer fanns det lilla förslaget. Facken inom industrin tycker att den som vill prova ett annat jobb ska ha rätt till sex månaders tjänstledighet.
Det behövs ingen stor fantasi för att föreställa sig reaktionen hos teknikarbetsgivarna:
Rätt till tjänstledigt? För att pröva ett annat arbete? Vafalls?
Varför skulle arbetsgivaren stå där med osäkerheten medan den anställde kan välja och vraka?
Bra frågor, om det inte vore så att arbetsgivarorganisationerna i årtionden talat om inhyrning av arbetskraft, friare övertidsregler och en svagare anställningstrygghet.
Flexibilitet har kommit att betyda att de anställda ska finnas till hands när de behövs i produktionen, och däremellan själva stå för riskerna.
Värst drabbas, som oftast, yngre kvinnor.
En rätt att få provsluta vänder på resonemanget. Ett arran-
gemang som skapar handlingsalternativ för de anställda.
Det gör mig lika förtjust som Krantz.
***
Klimatet är ämnet för dagen. Inte så konstigt. Medan trattkantarellerna torkar på sitt tidningspapper och efter en höst som liksom aldrig ville ta slut utbryter plötsligt vintern. Utan förvarning är det två decimeter snö i södra Dalarna.
Tallarna har tagit särskilt mycket stryk. Snön, vinden och möjligen den plötsliga kylan har knäckt grenar som tändstickor.
Glaciärerna i de svenska fjällen smälter. Och i Nairobi har världens länder samlats för att diskutera klimatet. Afrika råkar speciellt illa ut, som alltid. Alla talar plötsligt om klimatet, i alla fall tills bensin- eller elpriserna slår rekord nästa gång.
***
Fotbollens huvudstad är – Borås...
I vår, av storstadskult präglade tid, känns det rätt bra.
Ingvar Persson