En högtids- stund för demokratin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-10-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Riksmötets öppnande är en jubelstund för parlamentarismen. Nya och gamla riksdagsledamöter träffas och lyssnar till vacker musik och tal av kung och statsminister. Det är högtidligt. Också demokratin behöver sin liturgi.

Storkyrkan är välbesökt. I år talar den katolske biskopen Anders Arborelius om ”Enkelhetens lov”.

– Det är första gången på 480 år som en katolik predikar här. Din företrädare halshöggs på torget utanför, säger domprosten Lennart Koskinen i sin välkomsthälsning till Arborelius.

Det offentliga Sverige – parlamentariker, statsråd, generaldirektörer, fackföreningsledare, biskopar och redaktörer – fnissar i kyrkbänkarna. Vi läser gemensamt vår syndabekännelse och får förlåtelsen.

I riksdagen manar kungen till ansvarstagande och deklarerar att valet gav en tydlig färdriktning. Kungen har förstått det somliga partiföreträdare inte tycks förstå.

Statsminister Göran Persson betonar i sin regeringsförklaring att det krävs uppslutning kring framför allt två stora arbetsuppgifter, ”båda helt avgörande för vårt lands framtid”:

l Arbetslivet måste bli mänskligare och sjukskrivningarna minska.

l De invandrade svenskarnas tillträde till arbetsmarknaden ska öka. Diskrimineringen måste upphöra.

Ohälsan och integrationen är alltså högprioriterade. Därmed har valrörelsens hetaste debatter fått sitt parlamentariska uttryck. Mycket bra.

Regeringsförklaringen liknar annars socialdemokraternas valmanifest. Den här gången har inga politiska kompromisser med samarbetspartierna hunnit påverka innehållet. I ett osäkert läge väljer Persson att lyfta fram det han gick till val på.

– Han berör både människosyn och samhällssyn, viskar LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin. Både hon och TCO:s Sture Nordh är nöjda med att Persson lyfter fram arbetslivet så markant och dessutom hänvisar till arbetsmarknadens parter.

Det gröna folkhemmet är fortfarande en Perssonsk käpphäst. Måtte regeringen gå från ord till handling på energiområdet den här mandatperioden. Jag noterar att Persson ska försöka sig på en tysk modell där en långsiktig överenskommelse med industrin om energiomställningen ingår. Ännu är dock formuleringarna om avvecklingen av Barsebäck alltför vaga.

Traditionsenligt betonar statsministern kulturens roll och läser en strof av Leo Tolstoj: ”Demokratin är vi själva – ingenting annat. Den dag människor vänder demokratin ryggen börjar det öppna humanistiska samhällets sönderfall”, säger han sen.

Demokrati och människosyn hänger ihop.

I Storkyrkan sjunger kören Sven-David Sandströms tonsättning av Tomas Tranströmers underbara dikt Romanska bågar:

”En ängel utan ansikte omfamnade mig och viskade genom hela kroppen: Skäms inte för att du är människa, var stolt!

Inne i dig öppnas valv bakom valv oändligt.

Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

Inte heller demokratin blir någonsin färdig.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln