Löfven väljer unga framför storbolagen

Skuggänget Socialdemokraterna satsar på bra utbildningssystem och en aktiv arbetsmarknadspolitik i sin höstbudget.

Arbetslösheten är sannolikt Fredrik Reinfeldts och den borgerliga regeringens största misslyckande. Antalet långtidsarbetslösa svenskar är nu uppe i 70 000 personer. På bara fyra år har antalet ungdomar i långtidsarbetslöshet ökat med 700 procent.

Kraschad a-kassa och havererade socialförsäkringar har inte gett någon effekt. Mycket litet talar för att 16 miljarder Anders Borg strösslar över storföretagen genom sin bolagsskattesänkning kommer ge några arbetslösa ungdomar ett jobb.

I dag presenterade Socialdemokraterna ett förslag på hur ingen under 25 år ska vara arbetslös längre än sex månader. Det är en djärv ansats. Verktygen heter utbildningskontrakt, yrkesintroduktionsjobb och kamp mot rekryteringsgapet.

Trots massarbetslöshet misslyckas många arbetsgivare när de försöker hitta rätt personer att anställa. En ny arbetsmarknad växer fram där man inte klarar av att matcha lediga jobb med arbetssökande som har rätt kompetens.

Lösningen är ett fungerande utbildningssystem och en aktiv arbetsmarknadspolitik. Där har regeringen, milt sagt, misslyckats. Utbildning eller rehabilitering, som är en förutsättning för att människor ska kunna ta de jobb som finns, har fått stryka på foten under borgerligheten.

Socialdemokraterna vill att 5 000 platser inom yrkeshögskola, högskola och universitet viks speciellt för ungdomar som genom utbildning vill ta sig bort från långtidsarbetslöshet.

Dessutom vill partiet alltså satsa på yrkesintroduktionsjobb, en modell där unga nyanställda får möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket.

Det paket Socialdemokraterna presenterade i dag - partiets största budgetpost - är långt ifrån något revolutionärt. Partiet har i åratal haft fokus på utbildning och kompetens. Och från partiets vårbudget känner vi igen förslaget om utbildningskontrakt - alla arbetslösa ungdomar som inte klarat skolan ska få chansen att studera. Kontraktet innebär också att unga måste fullgöra sin gymnasieutbildning för att få bidrag eller andra ersättningar från samhället.

I stället för att ge unga förutsättningar att klara sig på en allt mer krävande arbetsmarknad handlar den borgerliga arbetslinjen om att arbetslivet ska anpassa sig och sänka sina krav. Verktygen har varit skatterabatter till McDonalds och sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Om Jan Björklund och Annie Lööf får bestämma är ett tredje verktyg sänkta löner.

En del frågor till Stefan Löfven återstår. Vad tänker sig Socialdemokraterna ska hända med de ungdomar som trots alla nya möjligheter ändå blir kvar i långtidarbetslöshet?

Detta till trots är det socialdemokratiska budgetutspelet en viktig påminnelse om hur skillnaderna mellan de politiska alternativen faktiskt ser ut.

Följ ämnen i artikeln