Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Så ska filosofen rädda Finlands demokrati

Thomas Wallgren sitter mitt-emot mig på anrika Café Ekberg i Helsingfors. Han äter sin lunchsoppa och ler varmt:

”Jag tycker om traditionellt folkrörelsearbete. Att vara ute i 18 minusgrader och rycka folk i ärmen: Kom här och prata!”

Kanske har det med hur han träffade sin fru att göra.

”Jag hade arrangerat ett speakers corner en kall dag. Det var bara hon och jag som kom. Hon stod och ropade i megafonen i snögloppet. Jag tyckte att hon var fantastisk.”

Thomas Wallgren är prefekt i filosofi vid Helsingfors universitet. Han är också aktivisten från miljörörelsen och den globala rättviserörelsen som nu kandiderar till riksdagen för socialdemokraterna. Tarja Cronberg, de grönas partiledare, är ledsen att Wallgren inte valde att ställa upp för dem.

Kandidaturen är hans sätt att som folkrörelseaktivist vara med och rädda ”den gamla demokratin”:

”Finland lider av ett eskalerande politikerförakt som är en fara för alla med röda och gröna värden.”

Att välja socialdemokraterna framför vänstern och de gröna var inte svårt.

”Socialdemokraternas historia visar att framgångarna kommer när man har respekt för vanliga människor. Vänstern och de gröna lider av romantisk snobbism. Det måste du skriva!”

Thomas Wallgren ser stora skillnader i finsk politik. Socialdemokraterna satsar på välfärden medan de borgerliga vill sänka skatten: ”Äntligen har vi en höger- och vänsterkonstellation.”

Men han är rädd att den kommer försent. Att väljarna inte hinner uppfatta skillnaden mellan höger och vänster. Att det därför blir svårt för socialdemokraterna att få de 3–4 procent extra som behövs för att få politiken att kantra klart åt vänster.

I förorterna möter Thomas Wallgren en uppgiven stämning. Människor känner inte att de har möjlighet att påverka de politiska besluten. Elitprojektet EMU, marknadsliberala reformer och de finska regnbågsregeringarna efter EU-omröstningen har skapat vanmakten, säger han.

Wallgren konstaterar att socialdemokraternas praktiska politik har drivit åt höger. De finska ministerierna är fulla av teknokrater – även socialdemokratiska – som föreslår avregleringar på löpande band. Finansministern vill att näringslivspengar fritt ska få finansiera universiteten.

”Teknokraterna är aningslösa. De hejas på av nyliberala hökar.”

Socialdemokratin står inför två utmaningar, säger Wallgren. Dels den globala styrningen. Den politiska kompetensen lever inte upp till globaliseringens krav. Dels behovet av en hållbar politik efter industrialiseringen.

”Arbetarrörelsen har orienterat sig mot konsumtionsvärden. Vänsterpolitik har blivit att tala för högre lön. Men är rättvisa och demokrati förenligt med överdriven tillväxttro?”

Thomas Wallgren är utan tvekan kontroversiell. Förändringslusten är det inget fel på.

”För mig är det självklart att stödja hans kampanj. Finland behöver politiker som har en större idé med sin kandidatur än att bara bli valda”, säger den finlandssvenske författaren Kjell Westö när vi ses på en fika dagen därpå.

Följ ämnen i artikeln