Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Högerval i Finland

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Maktskifte.Det blir följden av valet i Finland i går. Centerpartiet minskade men är fortfarande största parti. Matti Vanhanen sitter alltså kvar som statsminister och bildar regering. Socialdemokraterna backade kraftigt medan samlingspartiet (motsvarande moderaterna) är valets stora segrare och nu andra största parti.

Finland får med största sannolikhet en borgerlig regering – istället för den ”rödmylleregering” bestående av centern, socialdemokraterna och svenska folkpartiet som har regerat de senaste fyra åren.

”Det är något av en skräll. Så här stora förändringar är vi inte vana vid att se”, säger politiska kommentatorer i Finland.

Vad har hänt? Finland är av historia och tradition ett land där konsensus råder bland politikerna. De vill inte gärna stöta sig med varandra för de kan snart komma att sitta i samma regering. Det sätter stopp för ideologisk konfrontation och blockpolitik.

Årets valrörelse har beskrivits som ännu blekare än vanligt. Ekonomin är stark och många nya jobb har skapats. Några riktiga politiska skandaler har det inte varit tal om. Partierna har mest ”suttit still i båten” och på sin höjd talat om hur de vill att statens nya pengar ska fördelas.

Här har socialdemokraterna trots allt försökt återupprätta höger- och vänsterdimensionen i politiken. Medan centern och samlingspartiet har lovat sänkta skatter har socialdemokraterna velat satsa drygt en miljard euro på välfärden. Det verkar inte ha lockat fler socialdemokrater till valurnorna.

Den finska fackliga centralorganisationen FFC fick dra tillbaka en tv-reklam som dömdes ut som vulgär och osaklig. FFC lät en kapitalist frossa i mat med budskapet ”Jobbare, rösta inte! Jag kan bestämma för dig.”

Förmodligen är det inte bara samförståndskulturen utan också klassklyftorna som manifesteras i valresultatet. Åren av hårda besparingar och en smygande nedmontering av välfärden, med massarbetslöshet som följd, har spätt på vanmakten hos dem som skulle behöva den politiska vänstern mest. De tror inte längre på politiken, så de röstvägrar. Valdeltagandet stannade på knappt 68 procent, två procent lägre än 2003.

Finlands politiska experter talar om ett riktigt högerval. Sannfinländarna, det närmaste Finland kommer ett främlingsfientligt missnöjesparti, ökar starkt. Från knappt två till drygt fyra procent.

Det är en allvarlig varningssignal till socialdemokraterna. Deras debatt efter valnederlaget får inte bara handla om hur partiet ska vinna tillbaka de röster som den etablerade borgerligheten tog. De måste fundera på hur man ska vinna tillbaka förtroendet hos de människor som i vanmakt inte röstade alls eller valde populisthögern.

Åsa Petersen

Följ ämnen i artikeln