I år skadas 200 sommarjobbare
Ditt sommarjobb ska inte sluta med en skenande truck
Vi är inne i juni, de där magiska dagarna mellan hägg och syren. Planeringen för examensfester och sommarlov pågår för fullt. För rekordmånga ungdomar väntar ett sommarjobb.
Mellan december och april har det enligt Arbetsförmedlingen funnits drygt 120 000 sommarjobb att söka i deras platsbank. Förra veckan fanns det fortfarande 36 000 jobb att söka.
Sommarjobbare gör en viktig insats för att samhället ska fungera under de där veckorna som vi andra helst tillbringar på stranden eller i en solstol.
Steg in i vuxenvärlden
Ett sommarjobb är också ett viktigt steg in i vuxenvärlden. En chans att lära sig något nytt och tjäna sina första egna pengar. Och en möjlighet att få arbetskamrater i andra åldrar.
Hanna från Arlöv i Nationalteaterns gamla sång har många motsvarigheter i verkligheten.
Dessvärre är det också ofta ett möte med arbetslivets baksida.
Nyligen presenterade Arbetsmiljöverket statistik som visar att över 1 100 ungdomar mellan 14 och 19 år de senaste åren har tvingats sjukskriva sig efter arbetsplatsolyckor på sommarjobbet. Siffrorna berättar om gräsklippare som vält, truckar som skenat och om tunga lyft med belastningsskador som följd. Det är knivar som sluntit, fall och hotfulla situationer.
Flest olyckor i vården
Flest olyckor sker inom vård och omsorg, men också i handeln, på lager och restauranger inträffar många skador.
Egentligen borde vi inte bli överraskade. En sommarjobbare har självfallet ofta inte speciellt mycket erfarenhet. Hon eller han befinner sig dessutom ofta i en utsatt situation. Nästan alla vill förstås göra ett gott intryck på sitt första jobb.
Det är klart att det är lätt att ta i lite för mycket eller försöka göra något lite för fort.
Går att förebygga
Det går att förebygga olyckor på sommarjobben. Arbetsgivare och chefer måste ta hänsyn till att sommarvikarierna ofta saknar erfarenhet och kanske inte har den ordinarie personalens kunskaper. Dessutom är det som sagt inte säkert att man vågar ställa alla frågor som dyker upp första dagen på det första jobbet.
Instruktionerna behöver vara extra tydliga.
Som vuxna behöver vi också uppmuntra ungdomar att lyssna till instruktioner och ställa frågor när man inte förstår, men också att våga säga ifrån när en arbetsuppgift upplevs som farlig eller för tung.
Det är inte meningen att det första mötet med arbetslivet varje sommar ska sluta med en olycka för mer än 200 unga.
Ett sommarjobb kan vara ett viktigt steg in i vuxenvärlden. Men det kan också innebära ett möte med arbetslivets baksida.
Varje år skadas omkring 200 sommarjobbare så allvarligt att de måste sjukskriva sig. Hur ska vi minska antalet olyckor? Och vem tar ansvaret?
I chatten diskuterar Ingvar Persson med läsarna.
Denna chatt är stängd.
Klockan har slagit halv tio och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som har bidragit med synpunkter och frågor.
Hej A.
Det tror jag inte. Men det finns en och annan som gärna vill att allt ansvar för arbetsmiljön ska ligga på den anställde, oavsett ålder. Och att arbetsgivaren inte ska behöva ta just något ansvar.
Är det Timbro som sitter och skriver inlägg här ? är en tragisk läsning i många fall
A2 juni 2022Hej Martin
Jag tycker det är rimligt att den som anställer någon har ansvar för att ge den introduktion som behövs. Konstigare är det inte.
Och just truckar är faktiskt en av de saker som tycks orsaka en hel del olyckor.
I sann socialistisk anda så skall förstås andra betala för den introduktionen och handledningen?
Är det för övrigt en nyhet för dig att unga sommarjobbare inte får framföra truckar utan att genomgå förarutbildningen för dessa? Så några skenande truckar lär det inte bli.
Martin2 juni 2022