Hamburgerbranschen behöver inga bidrag
Löfven måste peka ut en annan riktning
Klockan 14 i dag öppnar riksdagen och Stefan Löfven kan läsa upp årets regeringsförklaring. Det är ett viktigt dokument eftersom Sverige som välfärdsland står inför stora utmaningar.
I söndags skrev fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin i Aftonbladet att alla partier nu borde ompröva sina hjärtefrågor.
Socialdemokraterna borde fråga sig om inte familjeveckan kans skjutas på framtiden, Liberalerna och Centern om inte värnskatten kan få vara kvar och Miljöpartiet om det verkligen är rätt tid att införa friår.
Välfärden behöver pengar
Baudin menar att pengarna, tillsammans handlar det om nio miljarder kronor om året, behövs i välfärden. De behövs för vård, skola och omsorg. Det budskapet hade kunnat bära Löfvens regeringsförklaring i dag.
Nu vet redan en hel del om vad han kommer att säga. Det är så regeringssamarbetet fungerar, partierna passar på att lyfta fram sina hjärtefrågor innan vare sig regeringsförklaringen eller budgeten har presenterats. Dessvärre kommer regeringsförklaringen inte att innehålla den självprövning som Kommunal efterlyser. Tvärt om, partiernas förhandlingar om budgeten fortsätter att fungera som en svindyr popcornmaskin.
Det senaste exemplet är sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga, nyanlända och långtidsarbetslösa som Centerpartiet stolt visade upp i helgen.
Politiken har provats
Precis den politiken har prövats under alliansregeringen, och den har visat sig dokumenterat ineffektiv. Det ger knappast några nya jobb alls. Däremot blir det kraftiga skattesänkningar till arbetsgivare som i alla fall skulle ha anställt ungdomar eller nyanlända, till exempel snabbmatskedjor.
År 2009 tjänade till exempel hamburgerkedjan McDonalds ensam 140 miljoner kronor på skatterabatten.
Annie Lööf påstår att det nya systemet ska bli effektivare än det gamla, men det är precis samma idéer som kommer tillbaka.
Miljarder till ingen nytta
Det är inte småpengar vi talar om. Skatterabatten till hamburgerbranschen kommer att kosta 1,6 miljarder redan nästa år. På tre år kommer rabatten att kosta 6 miljarder kronor, till ingen nytta.
Sverige har inte råd att kasta sex miljarder kronor i sjön när vi vet vilka behov som finns i äldreomsorgen. Vi har inte råd att subventionera snabbmatskedjor när skolorna behöver resurser för att eleverna ska få de kunskaper man har rätt till.
Vi har inte råd att genomför dåliga förslag, hur förtjusta enskilda partier än är i dem.