Kärnkraftspolitiken låter som ett skämt
Den är varken förnybar eller hållbar
Publicerad 2022-01-07
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Tyskarna fick ett trist besked på nyårsafton. EU-kommissionen meddelade då att de vill inkludera kärnkraft i taxonomin, EU:s klassificering av hållbara energislag. Den rödgröna tyska regeringen har haft stora problem med trovärdigheten, då de nyligen behövt gå ut med att landet kommer få svårt att nå sina klimatmål de närmsta åren.
Samtidigt är de nöjda med att naturgas också föreslås klassificeras som hållbart. Landet har släckt ned sina kärnkraftverk och är beroende av gasen för att klara energiförsörjningen.
Allt framstår som något av en fars. EU:s taxonomi skulle förlora sin trovärdighet helt om den fossila naturgasen inkluderades som hållbar.
Kan lägga krokben
Det går fortfarande att påverka EU-kommissionens förslag. Medlemsländerna har en vecka till på sig att komma med synpunkter. Europaparlamentet kan också lägga krokben för kärnkraft- och naturgasivrarna.
Taxonomin har inga direkta politiska konsekvenser. Klassificeringen är ett verktyg för att underlätta gröna investeringar, framför allt på den privata finansmarknaden. Vår egen energiminister Khashayar Farmanbar (S) konstaterar i en intervju med TT att det inte är aktuellt med några subventioner. Konsekvenserna av att räkna kärnkraft och naturgas som hållbara skulle möjligtvis kunna leda till att privata investeringar i energislagen blir mer accepterade.
Politiskt instabilt uran
Man behöver knappast ödsla tecken på att förklara varför den fossila naturgasen är ohållbar. Kärnkraften är mer komplicerad. Den är varken förnybar eller hållbar. Förespråkare brukar säga att den garanterar stabilitet i elförsörjningen, men det stämmer inte eftersom vi importerar vårt uran från politiskt instabila länder.
Det är också dyrt att bygga nya kärnkraftverk – el från den färska finska kärnkraften kostar fyra gånger så mycket som den från svensk vindkraft.
Dessutom har ingen i världen ännu löst slutförvaret av det kärnkraftsavfall som kommer förbli radioaktivt i hundratusentals år. Men det ska i och för sig miljöminister Annika Strandhäll fixa till den 27 januari i år, efter ett par månader på jobbet. Med det överstökat kanske inte en taxonomi med kärnkraft är någon större katastrof.