Ärkebiskopen låter som K G Hammar

LONDON. Ärkebiskopen av Canterbury, hela begreppet smakar av högtid, pompa och mäktig helighet. I går övergick ämbetet, under högtidliga former i St Paul’s Cathedral, till Rowan Williams från Wales. Han kallar sig en skäggig vänsterman och kritiserar omedelbart sin anglikanska kyrka för överdriven smak för titlar och hierarkier.

Rowan Williams har sänts till engelsmännen av Tony Blair. Kyrkan tillhör staten och den högsta andliga tjänsten tillsätts av statens främste.

Tony Blair är anhängare av statskyrka och seriöst troende. Men också ledare för new labour. Williams nöjer sig med att vara kristen.

Rowan Williams har passerat de främsta universiteten med de mest lysande studieresultat. Han kan formulera sina budskap på ett halvdussin språk och hans böcker om teologi och religion fyller någon halv hyllmeter.

Anglikanska kyrkan är vid och i dess periferi eller källare ryms djupt reaktionära synoder och kotterier. Ständigt beredda att lysa i bann homosexuella, anhängare av kvinnliga präster och skilsmässor. Williams tillhör den rakt motsatta riktningen, ibland beskriven som

anglo-katolsk. Teologin liberal. Den politiska hållningen nära den gamla kristet-socialistiska. Williams kallar valfrihet i skolan för ”falsk oskuldsfullhet”. Begreppet döljer själva avsikten: att segregera samhället. Han är kritisk till kapitalismens degradering av individer till konsumenter.

Rowan Williams blev en gång arresterad sedan han brutit sig in på en amerikansk flygbas. Inga sabotage, han och hans vänner sjöng en psalm på landningsbanan.

Den nye ärkebiskopen är, liksom den nära vännen Desmond Tutu, övertygad om icke-våldspolitik. Han fördömde bombkriget mot Afghanistan som omoraliskt och tillhör ledarna för den allt bredare brittiska fronten mot ett amerikanskt-brittiskt angrepp på Irak.

Till de troende som är så upptagna och skrämda av för dem främmande sexualitet säger Williams: ”Så snart det handlar om sex läses Bibeln så obegåvat.”

På 80-talet upprördes kyrkan av Margaret Thatchers klasskamp mot de fattigaste. Prästerskapet dokumenterade den sociala nöden och begärde ”medkänsla”. ”Det ordet ingår inte i min vokabulär”, svarade Thatcher och frigjorde för överblickbar framtid kyrkan från högern.

Den nye ärkebiskopen med 70 miljoner anglikanerna med sig säger att kyrkan måste fungera som motkraft till de orättvisor som ofrånkomligen finns nedärvda i eller skapas av staten.

Ett demokratiskt evangelium i ett land som med förkrossande tyngd domineras av Tony Blair.

De konservativas Iain Duncan Smith har lovat vara tyst och han håller löftet. Liberalerna har en rödblommig ledare som heter Kennedy. Det räcker inte.

Kanske är det därför Blair själv måste utse en ledare att mäta sig mot. Det blev den skäggige teologen och biskopen från Wales.

Följ ämnen i artikeln