Kristersson tar ut segern i förskott
Socialdemokraterna backar och Sverigedemokraterna går framåt. Egentligen var det inga överraskningar i Statistiska Centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning som presenterades i dag.
Socialdemokraterna har under våren kämpat med interna konflikter kring migrationspolitiken och beslutet att låta 9 000 ensamkommande få gå ut gymnasiet i Sverige.
Genom att dessutom lyfta lag och ordning, hårdare tag och flyktingmottagande snarare än välfärdsfrågor har S hamnat på SD:s hemmaplan. Det har gynnat Jimmie Åkesson.
Rödgrön majoritet
Socialdemokraterna är fortfarande största parti med 28,3 procent. Det rödgröna blocket är alltjämt större än Allianspartierna. S, MP och V får tillsammans 40 procent medan M, L och C får 35,7 procent.
Kristdemokraterna då?
Ebba Busch Thors parti åker ur riksdagen med god marginal. Partiets kräftgång har pågått sedan partiledarbytet 2015 och i dag skulle bara 2,9 procent av väljarna rösta på KD.
I skuggan av Socialdemokraternas kris håller riksdagens tre minsta partier på att förtvina. När svensk politik börjat handla om tre block får småpartierna kämpa för att synas och höras.
Trots allt drar nog miljöpartister en lättnadens suck. De har tagit mest stryk när debattklimatet fått en auktoritär klangbotten, men får i alla fall 4,3 procent. Liberalerna ligger ett snäpp över med 4,4 procent.
Småpartierna illa ute
Tre av dagens åtta riksdagspartier riskerar att åka ut, vilka regeringskoalitioner som i så fall är tänkbara står skrivet i stjärnorna.
Ska Moderaterna ta över makten kräver det samarbete med Sverigedemokraterna. Och en Alliansregering med stöd av SD har Jan Björklund och Annie Lööf tydligt sagt nej till.
En renodlad Alliansregering à la Reinfeldt kan vi nog glömma till hösten. Trots att Ulf Kristersson i april i Expressen glatt meddelade att han nu förbereder sig på att bli statsminister.
Så vem ska regera Sverige?
Beställ inga flyttlådor
Socialdemokraterna kan inte vara nöjda med dagens siffror men ändå glada för att de inte är värre.
Moderaterna har minst lika stora problem med sitt opinionsläge. I SCB ligger Moderaterna strax under det valresultat som ansågs så uselt att Fredrik Reinfeldt avgick på valnatten. Samtidigt växer SD fortfarande och riskerar att gå om Moderaterna. Det är långt ifrån säkert att Ulf Kristersson leder riksdagens näst största parti den nionde september.
Två av M-ledarens stödpartier riskerar dessutom att åka ut. Vilken legitimitet har Ulf Kristersson då som regeringsbildare?
Stefan Löfven och hans parti kanske känner sig stukade efter de senaste veckorna, men statsministern bör nog vänta med att beställa några flyttlådor.