Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Blodbadet i Irak måste få ett slut

Framgångarna för den mordiska terror­gruppen Islamiska staten, IS, forsätter i Irak.

Sunniextremisterna har gjort sig kända för att urskiljningslöst förfölja och mörda människor de utsett till fiender. Moskéer sprängs, minareter rivs, kyrkor töms och minoritetsgrupper har att välja på döden eller att konvertera. Byar, där shiamuslimer bor, jämnas med marken. Människor som haft samröre med Saddam Husseins­ gamla sunnidominerade diktatur­förföljs.

IS måste stoppas

I den turkiska dagstidningen Hürriyet uppger Romeo Hakkari, som leder ett av Iraks kristna partier, att över 100 000 kristna flytt in i Kurdistan.

De kurdiska områdena har fram till nyligen varit säkra för de människor som IS drivit på flykt.

I veckan har det rapporterats hur ­tiotusentals kurdiska familjer till­hörande religionen jezidendom är på flykt i norra Irak efter att IS erövrat ­staden Sinjar. Enligt FN har över 200 000 jezidiska kurder flytt, över 2 000 ska ha avrättats. Foton från ­Reuters tyder på att IS-styrkor kan ­befinna sig en halvtimmes bilväg från den kurdirakiska huvudstaden Arbil.

Vill världen förhindra blodbadet är det hög tid nu.

Nya allianser skapas

I går gav USA:s president Barack Obama klartecken för flyganfall i norra Irak för att stoppa IS och i går anföll man terrorgruppens artilleri.

USA har, precis som Turkiet, inlett matbombningar för att understöda flyktingarna i Sinjarbergen. Turkiets utrikesminister Ahmnet Davutoğlus har i ett uttalande sagt att landet nu öppnar sina gränser för jezider som vill lämna Irak.

Kampen mot IS har redan skapat nya allianser.

Enligt källor till Aftonbladets ledarsida sägs både Turkiet och USA redan ha tagit steg för att hjälpa de kurdiska förbanden att försvara sin befolkning mot de besinningslösa attackerna. Det finns det anledning till. Alternativet vore så mycket värre.

USA har redan förmått Iraks premiär­minister Nuri al-Maliki att ­inleda ett samarbete mellan den ­irakiska armén och de kurdiska ­styrkorna. Ska IS slås tillbaka gäller det att hitta nya samarbeten och fördjupa andra. I striden mot sekterism, ­mördande och sönderfall i Irak bör ­både FN och Arabförbundet med­verka. Även regionala stormakter som Iran och Saudiarabien har en roll att spela.

Iraks folk viktigast

Men självklart är det Iraks folk – oavsett vilken folkgrupp eller vilken religion de tillhör – som är den ­viktigaste pusselbiten. De är ju de som ska bygga landet om man lyckas nedkämpa IS.

Nu bör omvärlden ge dem förutsättningarna.

Det vi ser i Irak i dag är omfattande brott mot mänskliga rättigheter som ser ut att utveckla sig till folkmord.

Inför det är vi faktiskt skyldiga att ingripa.

Följ ämnen i artikeln