Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Arbetsgivare sörjer inte din otrygghet

Bemanningsföretagen lönedumpar.

– Där har vi ett jätteproblem. Jag förhandlar jätteofta i den frågan. Vi kan upptäcka att en medlem varit anställd tolv gånger på en anställning.

Det säger Anna Björklund, IF Metalls ombudsman på Höglandet, till P4 Jön­köping.

Jätteproblemet hon talar om är hur ­illa människor, som är anställda i bemanningsföretag, behandlas av sina arbets­givare och uppdragsgivare.

Det kan handla om orimligt långa ­arbetspass, visstidsanställningar som ­aldrig tar slut, för låga löner och ersättningar.

I södra Sverige kraftsamlar nu 14 LO-förbund för att göra arbetet mer drägligt för inhyrd personal.

Det som var tänkt som ett sätt att lösa personalbehov vid produktionstoppar har blivit en permanent företeelse på arbetsplatserna, helt oberoende av konjunktur.

Personalen betalar priset

För chefen är inhyrda ett behändigt sätt att slippa direktanställa folk, smita ­undan från arbetsgivaransvar och kortsiktigt sänka lönekostnaderna. Priset betalar personalen, och det gäller förstås inte ­bara i LO-yrken.

I dag börjar Journalistförbundets ­kongress och en av de stora frågorna rör inhyrd personal.

Många mediebolag – bland annat det som ger ut den tidning du nu läser och där LO har ägarintressen – driver egna bemanningsföretag. På så sätt stannar förtjänsten i koncernen och ansvaret strös runt mellan organisationsnumren.

I mediernas bemanningsbolag arbetar människor som gör samma jobb som ­sina fastanställda kollegor. Men de tjänar i genomsnitt 5 000 kronor mindre varje månad, de har sämre anställningstrygghet och arbetar ”tillfälligt”, år ut och år in. Tre av fyra inhyrda journalister byter ­sällan eller aldrig arbetsuppgifter, enligt journalistfacket.

Bäst att agera tillsammans

Man kan tycka att företagen borde se ett värde i att deras personal är trygg. Det ­betalar sig både i lojalitet och i arbets­resultat – oavsett om man sysslar med att sälja journalistik eller balpressar. Men det är nog fromma förhoppningar.

Den bästa motkraften mot otryggheten är anställda som agerar tillsammans.

Trots allt finns det inget bättre sätt att försvara och kämpa till sig goda villkor, ­rättigheter och rättvisa löner.

Följ ämnen i artikeln