Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Det ska inte vara lätt att vara sjuk

Uppdaterad 2015-01-19 | Publicerad 2015-01-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag har upp emot 90 000 personer utförsäkrats. Deras sjukdagar är slut. Men är de friska?

En sjuk person blir lite mer arbetsam och lite mer attraktiv för en arbetsgivare om den sjuke personen blir fattigare och får det jobbigare i vardagen.

Så tänkte regeringen Reinfeldt och i juli 2008 blev sjukförsäkringen tidsbegränsad. I dag kan man som mest få pengar under två och ett halvt års tid i ett sträck.

De skärpta reglerna skulle dessutom betala sänkt skatt för människor med jobb, berättade Moderaterna. Trots att de visste att människor skulle komma i kläm.

Får socialbidrag

I dag har upp emot 90 000 personer utförsäkrats. Deras sjukdagar är slut. Men är de friska? Mår de bättre?

I sin budget för 2014 påstod dåvarande finansminister Anders Borg (M) att 15 procent av de som utförsäkrats hade gått till arbete eller nu får pengar från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan.

Det är inte mycket att skryta med. Särskilt inte som att regeringen i de här 15 arbetsamma procenten också räknat med alla som nu tvingas söka socialbidrag och alla som står helt utan ersättning från svenska trygghetssystemen.

I en rapport från Inspektionen för ­socialförsäkringen, IFS, visar det sig att en av fyra kom tillbaka till sjukförsäkringen tre månader efter att de utförsäkrats. Lika många återvände i­nom ett år. Som utförsäkrade hamnade de hos Arbetsförmedlingen och fick pengar från a-kassan eller s­ocialbidrag.

Det är konsekvensen av den bortre gränsen i sjukfösäkringen.

Sjukskrivs igen

Vid årsskiftet hade nästan 10 000 människor utförsäkrats två gånger två gånger. Försvinnande få av dem får jobb eller blir friska, 75 procent sjukskrivs igen.

Nästan hälften av de människor som utförsäkrades 2010 fick efter fyra år förtidspension, enligt Försäkringskassan. Där emellan har de valsat runt i olika rehabiliterings- och arbetslivsprogram utan att komma närmare ett riktigt jobb.

Inte konstigt att Socialdemokraterna lovade att slopa den bortre gränsen om de vann valet.  Den rödgröna regeringen aviserade också i sin budgetproposition att den skulle tas bort den 1 juli.

Men budgeten röstade ned.

Vanliga människor

Nu meddelar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att regeringen inte kommer att lägga till ett förslag om slopad bortre tidsgräns i den vårändringsbudget som borgarna efter decemberöverenskommelsen lovat släppa fram.

En sådan förändring av sjukförsäkringen kräver en särskild lagproposition, menar ministern som hävdar att frågan fortfarande är väldigt angelägen för regeringen.

Så är det nog. Än mer angelägen är den förstås för de människor som utförsäkrats och som kommer att utförsäkras - cirka 1 000 nya i månaden.

För det är ju så. En statsbudget och det som sker i riksdagen handlar om verkligheten, om vardagen och om vanliga människor.

Den insikten får man hoppas drabbar de partier som stoppade arbetet med att tidsgränsen skulle kunna slopas nu i juli: Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Daniel Swedin

Följ ämnen i artikeln