Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ask på kollisionskurs med rättsmedvetandet

Justitieministerns budskap: Har du inget att dölja behöver du inte oroa dig.

Beatrice Ask tycker inte att du ska vara rädd för polisen.

Fler papperslösa ska letas upp för att slängas ur landet. Det är en av de viktigaste byggstenarna i svensk migrationspolitik. Rikspolisstyrelsen har uppmanat landets alla polismyndigheter att prioritera avvisningar framför allt annat.I regeringens migrationspolitiska överenskommelse med Miljöpartiet står det att ”arbetet med att öka effektiviteten i såväl det självmanda som det tvångsvisa återvändandet ska fortsätta”.

Alla är potentiella brottslingar

I januari stoppade polisen i Stockholms län 716 personer i så kallade ”inre utlänningskontroller”- det får polisen göra om de misstänker att personen saknar rätt att vara i Sverige. Men anledningen får inte vara att personen man stoppar har bruna ögon eller mörkt hår. Men ändå: I 670 fall visade sig misstankarna vara fel. Fel i nio fall av tio, alltså.

Konsekvensen av jakten på papperslösa har blivit att polisen börjat behandla alla med utländskt utseende som potentiella brottslingar.

Och protesterna mot id-kontrollerna växer. Vice ordföranden i Stockholms polisstyrelse, Katarina Berggren, har krävt att kontrollerna i tunnelbanan upphör. Folkpartiets ungdomsförbund, LUF, har krävt att moderpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson avgår eftersom han inte klart och tydligt tagit avstånd från tunnelbanekontrollerna.

I Göteborg samlades över 600 för att demonstrera mot id-kontrollerna i helgen. På lördag demonstrerar stockholmarna i Kungsträdgården och enligt arrangörerna har uppemot 7 000 anmält sig.

Henrik Bergquist, kansliråd på Utrikesdepartementet och expert på mänskliga rättigheter, och har i en debattartikel hävdat att polisens arbetsmetoder bryter mot Europakonventionen.

I P1 Morgon i dag valde så till slut justitieminister Beatrice Ask (M) att kommentera det hela. Hon har inget emot att polisen jagar papperslösa, vilket inte kommer som någon överraskning.

Ask ser inga problem

Vad som däremot överraskar är ministerns svar på frågan om hon blir oroad när hon för höra att till exempel Gonzalo Munos – svensk medborgare sedan födseln – tvingades visa sitt pass för polisen på t-centralen i Stockholm.
Hennes svar är långt och omständligt, men det är värt att citera i sin helhet.

– Nej, men det väcker ju frågor naturligtvis därför upplevelsen av varför någon har frågat mig kan ju vara väldigt personlig. Det finns tidigare dömda som uppfattar att de alltid är ifrågasatta. Det syns ju inte på någon att man har begått brott, det handlar ju mycket om den egna upplevelsen. Det man måste fråga sig är ju, naturligtvis: vilka objektiva grunder hade man som skäl för att att fråga den här personen? Och det är klart att de (polisen, min anm.) kan ju vara mer utförliga kanske än den direkta känslan. Men det går inte att säga att det alltid är, så att säga, den enskilde själv... att det bara är det här skälet.

– Det är många som kan tycka att det är obehagligt när polisen ingriper vid brott av olika slag eller där man känner att ”det här var väl ändå att ta i”, men det kan finnas väldigt goda skäl för polisens ingripande ändå.

Justitieministern tycks mena att mörkhåriga personer som blir stoppade i tunnelbanan inte behöverkänna obehag eftersom polisen vet bäst. Även om du har rätt att vara i landet kan de med lite tur sy in dig för något annat. Har du inget att dölja så behöver du inte vara orolig.

Det är ett budskap som helt uppenbart är på kollisionskurs med det allmänna rättsmedvetandet.

Följ ämnen i artikeln