Ny kritik mot Reva-projektet

Publicerad 2013-03-01

Sökandet efter papperslösa i Stockholms tunnelbana har fått många att rasa mot Reva-projektet.

Nu sällar sig Socialdemokraterna i Polisstyrelsen till kritikerna.

– De med utländsk bakgrund som blir tillfrågade om de har ID-handlingar eller pass på sig uppfattar det som djupt kränkande, säger Katarina Berggren, vice ordförande i Polisstyrelsen i Stockholm län.

Aftonbladet har tidigare skrivit om kritiken mot det så kallade Reva-projektet (Rättsäkert och Effektivt Verkställighetsarbete). Stockholmspolisens projekt har utarbetats på Migrationsverket på order av regeringen. Syftet är att avvisa fler som befinner sig illegalt i Sverige snabbare, för att kunna ta emot fler flyktingar.

Den metod som mött mest kritik är när polisen har letat papperslösa i tunnelbanan. Vittnen har berättat om hur folk med utländskt utseende har tvingats att legitimera sig.

Allt fler kritiker

Nu sållar sig Katarina Berggren (S), vice ordförande i Polisstyrelsen i Stockholms län och dessutom kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, till kritikerna:

– Jag blir verkligen bekymrad över de erfarenheter som många invånare i Botkyrka upplever på väg till jobb eller skola, där man upplever sig diskriminerad. Det handlar om stockholmare, som är födda i Stockholm, men som har ett utseende som bygger på att de har utländsk bakgrund, säger hon.

"Kontrollerna måste upphöra"

Polisstyrelsen har bland annat som mål att säkerställa att arbetet inom Polisen stämmer överens med de prioriteringar och beslut som regering och riksdag har lagt fast. Enligt Bergren så riskerar Reva-projektet att skapa stora klyftor i samhället.

– De här kontrollerna i tunnelbanan behöver omedelbart upphöra. Regeringen och ytterst justitieminister Beatrice Ask (M) måste överväga förändringar på det här området. Det riskerar att skapa väldigt stora klyftor mellan våra invånare, och mellan myndigheter och civilsamhället.

"Polisen ligger långt framme"

Berggren menar att Polisen i Stockholms län ligger långt framme när det gäller kompetensutveckling kring mänskliga rättigheter och människors lika värde.

– Min uppfattning är att polisen jobbar med de frågorna kontinuerligt och de hoppas jag de fortsätter med. Ytterst är det en effekt av regeringens politik på det här området. De måste ta sitt ansvar i den här frågan.

Justitiedepartementet har tidigare svarat på kritiken genom Beatrice Asks pressekreterare Per Claréus.

– I Sverige tillämpas reglerad invandring. Det innebär att personer som lever och arbetar i Sverige ska ha tillstånd att göra det. Kontroller är och ska vara ett naturligt inslag i det vardagliga polisarbetet, sa han då.