Straffa företag som bryter mot mänskliga rättigheter
Yttrandefriheten är lika viktig som skäliga arbetsvillkor
Det har nyligen framkommit att företaget Sandvine, med huvudkontor i Varberg, har sålt övervakningsteknologi till icke-demokratier som Belarus, Egypten och Jordanien. Tekniken har sedan använts för att kränka mänskliga rättigheter online. Människorättsaktivister har exempelvis blivit övervakade. Hittills har detta inte fått några konsekvenser för företaget.
Ny EU-lagstiftning
I EU pågår livliga diskussioner om att införa en lagstiftning som kräver att företag ska respektera mänskliga rättigheter. Ett sådant lagförslag skulle tvinga företag att analysera och identifiera risker och att minimera dessa. Lagen skulle leda till att fler bolag kan ställas inför rätta när de bryter mot mänskliga rättigheter. EU har dessutom klubbat igenom nya exportregler där det står klart att företag ska ta hänsyn om ett land kan tänkas använda deras teknik för att kränka mänskliga rättigheter innan man väljer att exportera.
Amnesty Internationals rapport
Amnesty International skriver kritiskt i en rapport om ett företag, Axis, som tillverkar övervakningskameror. Men eftersom ingen lagstiftning finns kan Axis och liknande företag fortsätta sälja övervakningsteknik till skurkstater. Amnesty har också varit ledande i den svenska kampanjen för en europeisk lagstiftning.
Skandal efter skandal har avslöjat hur företag, som exempelvis H&M, har dåliga arbetsvillkor och förstör miljön för miljontals människor genom ohållbar bomullsodling och utsläpp av farliga kemikalier. Där talas det om bojkott och hur företagen måste förbättra sina förhållanden. Detta är bra, för alla brott mot mänskliga rättigheter ska uppmärksammas. Att nog många använt sin konsumentmakt och valt att bojkotta har i vissa fall också lett till förbättrade villkor. Varför Sandvine inte fått utstå samma offentliga granskning är dock oklart.
Det har varit förundransvärt tyst från det svenska företaget. Vi har ännu inte hört ett enda ord yttras om situationen.
Släpper ny teknik
Senast för någon dag sedan presenterade de ny teknik som de stolt släppt pressmeddelanden om. Så länge inga krav finns på hänsyn, utan bara lämnas till företagen själva att avgöra kan de dock fortsätta som vanligt.
Men även media som fokuserar på teknik borde avkrävas ett större ansvar. De borde vägra marknadsföra tekniken.
Rätten till information och yttrandefriheten gäller lika mycket som rätt till skäliga arbetsvillkor. Något som Sandvine verkar ha missat.
Tills en ny lag finns på plats måste vi därför alla ta ansvar för att belysa problemen och få fler att bojkotta företag som struntar i global yttrandefrihet.