Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Hägglunds regler gäller inte honom

Yasmin Hussein.

Det kommer en dag när en ­minister måste sluta. Precis som andra människor får de då ge sig ut på den öppna arbetsmarknaden och leta efter ett passande arbete.

Till skillnad från många andra har de inte särskilt svårt att hitta sysselsättning. Pr-konsult, generaldirektör och egen­företagare är några av de vanligaste ­alternativen för ministrar som avgått de senaste åren.

Göran Hägglund kombinerar just nu fyra betalda uppdrag, kunde Aftonbladet ­berätta i går. Han ut­reder pensionsfrågor för regeringen, är ­styrelseledamot hos vårdkoncernen Aleris, rådgivare för pr-byrån Narva och agerar som föreläsare via egen ­firma. Samtidigt tar han ut en statsrådspension på 61 334 kronor i månaden.

– Du får kritik om du arbetar, du får­ ­kritik om du inte arbetar, svarar han om granskningen.

Inte första gången det sker

Problemet är inte att den tidigare social­ministern tar ut statsrådspensionen som han enligt regelverket har rätt till. Problemet är den dubbla ersättningen.

Hägglund ansluter sig till en tradition av tidigare statsråd, bland annat Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Pär ­Nuder, som trots välbetalda uppdrag tog ut full statsrådpension. Alla dessa har ­låtit peng­arna stanna i sina egna bolag och i stället levt på statsrådspensionen.

Ska skattepengar verkligen vara ­buffert i ex-ministrars bolag?

Förvägrade vanliga lönetagare

Statsrådspensionen finns för att under­lätta omställningen efter åren i Rosenbad och ska minskas om det finns andra inkomster.

– Jag håller på att ställa om, säger Hägglund.

Det är ironiskt eftersom han var med om att försämra a-kassan och därmed ­förvägrade vanliga löntagare just den omställningen.

Följ ämnen i artikeln