Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Ta chansen till fred med Iran

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif och USA:s John Kerry.

24 NOVEMBER 2014. Samtalen i Wien

Klockan 14.30 den 27 september förra året ringde telefonerna hos två av världens viktigaste ledare.

Samtalet mellan USA:s president Barack Obama och Irans Hassan Rouhani varade bara i 15 minuter men skrev historia. De båda länderna hade inte haft kontakt på denna nivå sedan den iranska revolutionen 1979.

Moderat politiker

Hassan Rouhani valdes i juni 2013 och företräder den mer moderata delen av den iranska politiska eliten. Sedan dess har förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram tagit ny fart.

Västvärlden misstänker att Iran försöker utveckla kärnvapen och FN har infört allt hårdare sanktioner mot landet. Iran nekar och hävdar att de bara vill bygga civil kärnkraft.

Effektfulla sanktioner

Att Iran tagit steget till förhandlingsbordet beror både på att de ekonomiska sanktionerna haft effekt men även på att delar av eliten vill få bort landets status som internationell paria.

I november 2013 träffades ett historiskt avtal mellan Iran på den ena sidan och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland på den andra. Avtalet innebar att Iran upphörde med de delar av kärnenergiprogrammet som kan användas till att utveckla kärnvapen i utbyte mot mildare sanktioner.

Avtalet var tillfälligt och sedan dess har förhandlingar om en mer permanent uppgörelse pågått.

Tanken är att de ska vara färdiga i dag och intensiva förhandlingar pågår just nu i Wien.

Det finns en bred samsyn i världen om att Iran inte ska tillåtas att skaffa sig kärnvapen. Landet hotar internationell fred och säkerhet. De är, genom ombud, inblandade i inbördeskrigen i Syrien och Irak och har sedan länge främjat internationell terrorism och backat upp grupper som Hamas och Hizbollah.

Fler skaffar kärnvapen

En iransk atombomb skulle utgöra ett direkt hot mot Israel och ändra maktbalansen i hela regionen. Risken är uppenbar att fler stater i det läget kommer att vilja skaffa kärnvapen.

Både Israel och USA har öppet diskuterat möjligheten att ingripa militärt mot Iran. Det vore ett misstag. Dels därför att det skulle utlösa ett storkrig, dels för att det knappast skulle fungera. Iran är ett mycket stort land med avancerad teknologi och ett angrepp skulle inte direkt minska motivationen att utveckla nya sofistikerade vapen.

De hökar i USA och Israel som är kritiska till förhandlingarna i Wien är svaret skyldiga på vad man bör göra i stället.

Tiden rinner ut

Även i Iran finns konservativa krafter som, även om de håller en lägre profil än vanligt, i grunden är mycket skeptiska till några som helst uppgörelser med västvärlden.

Dessvärre håller tiden på att rinna ut. I går uppgav visserligen källor i Wien att det tillfälliga avtalet kan förlängas en tid ifall parterna inte kommer överens. Men det vore riskfyllt. I USA kommer snart all politik att överskuggas av nästa presidentval och Iran håller val till sitt parlament i mars 2016.

I båda fallen är alla uppgörelser om Irans kärnenergi politisk dynamit.

Just nu finns en historisk chans att lösa en av vår tids farligaste konflikter.

Den får inte gå om intet.

Följ ämnen i artikeln