Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

De unga vann debatten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För en månad sedan möttes Göran Persson och Bo Lundgren i spårvagnshallarna i Stockholm. Duellen kallades valrörelsens första strid och dominerades helt av skattefrågan. Ståndpunkterna var lika traditionella som låsta. Persson ville ha höga skatter. Lundgren ville ha låga. Moderatledaren hävdade till och med att skattepolitiken går ut över människors kärlek. Folk som måste jobba ihop till höga skatter hinner inte ta hand om sina relationer.

I går, när TV 4 sände partiledardebatt i samband med det skolval som denna vecka sker i Aftonbladets regi, möttes Persson och Lundgren igen.

Tjugo ungdomar ställde frågorna. Döm om min förvåning (ha!) men nu var det ingen som pratade om skatter. Skola, jämställdhet och droger – de frågor som Sveriges gymnasieelever har rankat som viktigast – var ämnena för debatten.

Rebecca undrade varför manliga apskötare har mer betalt än kvinnliga barnskötare. Sittichai frågade Persson hur han tänker lyckas med drogbekämpningen. Viveca ville veta hur lärarbristen ska minska och läraryrkets status höjas.

Partiledarna var lyhörda som aldrig förr. Klädda i jeansjackor (Gudrun Schyman, Maud Olofsson) och i skjortor med uppkavlade ärmar (Lars Leijonborg) nickade de ivrigt och hakade i de ungas frågor. Nåja, inte hela tiden. I betygsfrågan kunde folkpartiledaren inte riktigt behärska sig. När några av ungdomarna ifrågasatte bedömningshetsen (”vi lär oss för proven, inte för kunskaperna”) röt han ifrån. De allra flesta elever vill minsann ha betyg, mästrade Leijonborg.

Annars var det en kväll av sakpolitik. Partiledarna ställdes inför raka frågor. Hur vill ni konkret förbättra jämställdheten i skolan? Vad ska ni göra för att stoppa inflödet av droger till Sverige? Måste intagningen till högskolan ske via betyg? Persson fick förklara varför han inte vill drogtesta och ge kräkmedel åt barn under 15 år. Lundgren fick försvara sin vilja att göra det. Schyman fick utveckla sin syn på könsrollerna: av naturen givna eller socialt konstruerade?

Sådana frågor hade knappast varit viktiga i en mer traditionell partiledardebatt.

Kvällens vinnare var ungdomarna. De ställde engagerade, kunniga frågor – och krävde svar av samma dignitet.

Vår tid sägs präglas av individualism på gränsen till egoism. Politik som söker gemensamma lösningar på gemensamma problem har inte mycket att hämta hos den unga generationen, säger omvärldsanalytikerna. Jaså? Partiledardebatten gav föga stöd åt sådana påståenden. Ingen av utfrågarna uttryckte åsikten att politikerna ska hålla sina klåfingriga fingrar borta från samhällsutvecklingen. Tvärtom visade ungdomarna stor tilltro till politikens förändrade kraft. De krävde besked, men främst handling, av partiledarna.

Statsministern och de andra måste ta deras förväntningar på allvar. Politikerna, mer än de unga, har saker att lära av gårdagens debatt.

Åsa Petersen

Följ ämnen i artikeln