Ulvskog och Rosengren måste få ihop det

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Läsare har reagerat på krönikan om mina problem med digital-tv:n (19/11). Vi är visst många som inte får Boxer (statens digitala marknät) att fungera. Nu har jag i stället hyrt en Comhem-box som bygger på kabel-tv-nätet. Comhem ägs av Telia.

Du kan även få digital-tv genom satellit. Då måste du köpa en parabol och en box antingen från Viasat som ägs av Jan Stenbeck eller en från Canal Digital.

Om du har en Viasat-box kan du inte tittat på Canal Digitals utbud och vice versa. Satellitboxarna går inte att använda för att ta in de marksända digital-tv-programmen.

Så besvärligt är det att vara tv-tittare på 2000-talet.

Är det kulturminister Marita Ulvskogs fel? Nej, det finns många bovar i dramat. Margot Wallström var kulturminister när beslutet om ett statligt marksänt digital-tv-nät togs. Bakom beslutet stod socialdemokraterna, folkpartiet och centern vilket kan vara bra att komma ihåg när folkpartiledaren nu är ute och kritiserar projektet.

Det är patetiskt att höra liberaler skadeglatt peka på Ulvskogs misslyckanden med lagen mot mediekoncentration och med det digitala marknätet. Tänk om liberalerna i stället svarade på frågan hur mediemångfalden i framtiden ska kunna garanteras? Att inte se den ökande maktkoncentrationen som hot mot yttrandefriheten är aningslöst.

I den digitala världen är Stenbeck en större monopolist än Bonnier. I praktiken är det Stenbeck som styr utvecklingen av det digitala marknätet. Att bara 85 000 hushåll har valt det digitala marknätet är inte så konstigt när utbudet av kanaler är så dåligt. Den som aktivt förhindrat ett brett utbud är just Stenbeck. Han äger hela kedjan från distribution till innehåll. Bekymrar det inte liberalerna?

Jag är kritisk mot det marksända nätet, men inte utifrån dess grundläggande idé att alla medborgare ska kunna få tillgång till framtidens tv. Däremot har jag aldrig förstått varför staten ska engagera sig i två stora infrastrukturprojekt – digital-tv och bredband – som i princip kan leverera samma sak?

– Det digitala marknätet för tv har gått mycket snabbare att bygga ut än bredbandsnätet, förklarade Ulvskog i Ekots lördagsintervju. Det har hon rätt i. Näringsminister Björn Rosengren lovade bredband åt alla. Men var tredje kommun riskerar att stå utanför det nationella bredbandsnätet, enligt Glesbygdsverket.

Varför inte utnyttja det marksända tv-nätet i bredbandsstrategin?

Kristdemokraten Anders Broberg har insett hur absurd situationen är.

– Kulturdepartementet som har ansvar för Teracom tar inget som helst ansvar för bredbandsutbyggnaden och anser att företaget endast skall ägna sig åt tv-utsändningar. På näringsdepartementet känner man sig nöjda med att hänga upp fiber i elstolparna och verkar knappast vara medvetna om att Teracom existerar, säger han till Vision.

Staten ska ha ett huvudansvar för infrastrukturen. Men det är inte försvarbart att satsa miljarder i både marksänd digital-tv och bredband utan att samverkan sker. Den digitala politiken saknar helhetssyn.

Kulturministern och näringsministern måste börja prata med varandra.

Helle Klein, (politisk chefredaktör)

Följ ämnen i artikeln