Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Försäkringskassan får sjuka att gråta

Varannan svensk litar inte på sjukförsäkringen

Om en månad är den tillbaka med full kraft, karensdagen. Men riktigt borta har karensdagen aldrig varit. Det som upphör är pandemireglernas möjlighet att få ersättning om du måste stanna hemma för att du är sjuk.

Det skulle ha varit enkelt att helt ta bort avdragen för den första sjukdagen. Ingen skulle ju behöva gå till jobbet sjuk och sprida smittan vidare. Ändå valde regeringen och januaripartierna den komplicerade lösningen med viss ersättning i efterhand.

Obegripligt men inte överraskande

Det är obegripligt, och ändå lätt att förstå. Svenska politiker drivs nämligen av idén att de flesta som behöver sjukskriva sig skulle kunna gå till jobbet om de bara ville.

"Simulant" som en gammaldags regementsläkare skulle ha utbrustit inför allt utom dubbla benbrott.

Den tillkrånglade ordningen med karensersättning ansågs nog vara lättare att ta bort än en avskaffad karensdag.

Nu går man alltså tillbaka till en ordning som skapar sjuknärvaro och hälsoproblem. Dessvärre är det ett mönster vi fått vänja oss vid. Regler har ändrats och tolkningar skärpts, allt för att få ner sjukfrånvaron även om det förstås inte gjort en människa friskare.

Förtroendet urholkas

Effekterna visar sig inte bara när sjuka människor känner sig tvungna att gå till jobbet. I en undersökning som fackförbundet Forena gjort och som tidningen Arbetet var först att skriva om svarar 46 procent att de har litet eller mycket litet förtroende för Försäkringskassan.

Lägst var förtroendet bland LO:s lite äldre medlemmar.
Nästan var sjätte tillfrågad svarade att de någon gång gråtit efter kontakter med kassan. Fyra av tio känner någon de anser har blivit orättvist behandlad det senaste året.

Synen på sjukförsäkringen var ännu dystrare. 60 procent svarade att de inte är trygga med att sjukförsäkringen skulle fungera om de behövde den. Och hälften säger att de är rädda för att bli sjuk i mer än två veckor.

Måste vara pålitlig

Så här kan det inte vara. Människor måste kunna lita på försäkringssystemen och svenska myndigheter. Försäkringskassan måste bli bättre på sitt uppdrag. Det är myndighetsutövning i en situation där vi är utsatta. Men det verkliga ansvaret är politiskt.

I budgeten fick socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi igenom rimligare villkor för bland annat långtidssjukskrivna.

Det är bra och tonen från regeringen är en annan än tidigare. Men samtidigt återinförs alltså karensdagen fullt ut.

Den borde bort, permanent. Det skulle i alla fall vara ett sätt att börja bygga upp förtroendet för trygghetssystemen igen.


Varför har så många människor förlorat förtroendet för sjukförsäkringen och Försäkringskassan? Och är det en bra idé att fullt ut återinföra karensdagen?

Diskutera med Ingvar Persson. Chatten startar klockan nio, men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Klockan har slagit halv så det blir Bernth som fick sista ordet. Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Debatten om sjukförsäkringen och Försäkringskassan lär fortsätta.

  • Hej Bernth.

    Jag har inte siffran i huvudet, men när det gäller kostnaden för sjuklöneperioden är den växlad mot en sänkning av arbetsgivaravgiften. Det var medveten politik när det genomfördes. Tanken var att arbetsgivare som månade om sina anställda och satsade på bra arbetsmiljö skulle gynnas och arbetsgivare som gjorde tvärt om skulle missgynnas.

    Hur väl det fungerat kan man kanske diskutera.

  • Har aldrig sett en siffra på hur mycket försäkringskassan sparat på att arbetsgivaren betalar dom 2 första veckorna det måsta vara massa miljarder

    BernthForsman
    21 feb 2022
  • Hej Besviken.

    Jag håller med. Ansvaret ligger på regeringen. Man kan säga att de grundläggande besluten fattats av andra regeringar och man kan säga att myndigheterna borde kunna få olika system att fungera bättre. Men ansvaret ligger hos den sittande regeringen. Så enkelt är det.

  • Ansvaret ligger helt på regeringen och har så gjort sedan den tillträdde ☹️

    Besviken väljare
    21 feb 2022