Jimmie Åkessons stöd har aldrig varit gratis
Väljarna har rätt att veta
Besked i regeringsfrågan har varit hårdvaluta i svensk politik de senaste månaderna. På ett plan är det helt rimligt.
Politik handlar om sakfrågor och om hur partierna vill tackla samhällets problem. Men med vem man vill göra det påverkar resultatet. Sedan Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har den traditionella blockpolitiken bit för bit vittrat sönder.
Där av förvirringen, och alla frågor om vem som kommer att regera med vem.
Det finns dock ett bekymmer. De besked partierna lämnar idag kan vara omöjliga att hålla fast vid dagen efter valet. Det har inte minst Ulf Kristerssons resa under mandatperioden visat. Innan valet kunde han inte tänka sig att vara beroende av Jimmie Åkesson. I dag är han redo att släppa in Sverigedemokrater i förhandlingar om allt.
Politisk mognad
När Jimmie Åkesson, till skillnad från Nyamko Sabuni, inte vill visa upp sina krav inför kommande regeringsförhandlingar kan det alltså tolkas som politisk mognad.
Åkesson säger precis de rätta sakerna. Att sakpolitiken måste vara avgörande. Att statsrådsposter inte är ett självändamål men att partiet förväntar sig inflytande i förhållande till sitt väljarstöd.
Det låter som sagt ansvarsfullt.
Dessutom är det antagligen smart. Alla vet ju att Åkesson och Sverigedemokraterna egentligen inte har något alternativ. De vill ha en konservativ regering, och en sådan måste ledas av Ulf Kristersson.
Tillräckliga besked
Stödet kommer dock att kosta. Många tycker antagligen att det inte behövs mer besked än så.
Väljarna vet att en röst på Liberalerna också kommer att vara en röst på Sverigedemokraternas politik. Väljarna vet dessutom att en röst på Jimmie Åkesson i praktiken blir en röst på Ulf Kristersson och moderata nerdragningar i välfärdssystemen.
Det vi inte vet är hur långt åt höger en konservativ regering kommer att föra Sverige. Hur mycket av dagens liberala samhällssystem man är redo att montera ner. Det kommer vi inte att få reda på förrän efter nästa val.
Planerar samarbete
Åkesson talar idag om en skriftlig uppgörelse i sakfrågorna. Ett blåbrunt januariavtal, men mer omfattande och med en viktig skillnad. Nu pratar vi om ett samarbete som planeras redan ett och ett halvt år innan valet.
Det minsta väljarna måste kunna kräva är förstås att Åkessons uppgörelse finns på bordet innan valdagen. Det är först då vi kan veta vilka av Sverigedemokraternas krav Kristersson tänker acceptera. Och hur långt Nyamko Sabuni tänker gå för att få bli statsråd igen.
Regeringsfrågan är viktig, inte därför att den handlar om vem som kan tänka sig att prata med vem. Vilket stöd nästa regering lutar sig emot kommer att avgöra vilken sakpolitik den regeringen kan föra. Och vad som händer med Sverige.