Hur väljer man ut den bästa skolan?

”Om du har tid, ork och möjligheter att ägna timmar och dagar åt att välja.”

Listan över husläkare i Stockholm är hur lång som helst. Men hur väljer man den bästa? Det ska vara en mild människa, snäll mot barn men samtidigt vass i diagnosen och säker på hand.

Jag får inga svar på mina frågor hur mycket jag än letar på landstingets vårdvals­sidor. När jag ringer runt och frågar får jag svävande svar och en känsla av att de tycker att jag är – lite knäpp.

När svärmor ska flytta till ett äldre­boende söker vi på kommunens sajter. Sedan går vi ut och vandrar mellan hemmen. Men hur ser det perfekta äldreboendet ut? Ska man gå på doften av såpa eller löften om god mat? Ska man undvika Carema?

Filippa Reinfeldt och Maria Larsson har forcerat fram valfrihet inom vård och omsorg. Men vad tjänar den till när man inte vet vad man ska välja?

De föräldrar som dränkts av skolornas reklambroschyrer förstår vad jag menar. Barnet vill så gärna gå på skolan som erbjuder körkort, krogbiljetter eller egen dator. Till slut sätter man ner foten och väljer en skola med pluggprofil, men osäkerheten består.

Jan Björklund kräver bättre skolor, men hur vet jag att mitt barn hamnar på den som är bäst? Och vilka valmöjlighet har förresten det barn som inte kommer in, som tvingas välja den sämre skolan? Är det också ett fritt val?

I en Ekointervju låter stats­minister Fredrik Reinfeldt oändligt trött på rösten. Han förklarar att han inte ser någon anledning att diskutera någon höjning av taket i a-kassan. Max 18 700 ligger fast.

De som inte redan har ett inkomstskydd får prata med facket eller skaffa sig en egen försäkring, säger han.

Han menar att vi kan välja, men ju mer arbetslösheten ökar desto dyrare blir en ­sådan försäkring och när man inte har råd längre – är då försäkringen fortfarande ett fritt val? 

Finansminister Anders Borg står i Aktuellt och uppmanar alla husägare att förhandla om sina dyra lån. Den som vill ha lägre ränta får ringa runt och förhandla med bankerna, säger han uppmanande. Välj själv vad du vill betala.

Allting är ett fritt val. Det är upp till dig om du har tid, ork och möjligheter att ägna timmar och dagar åt att välja. Är det någon som har försökt att boka en tågbiljett på nätet förresten? Valmöjligheterna är oändliga, men det är helt omöjligt att förstå hur man hittar den billigaste biljetten.

Det här är ingen text om att det var bättre förr när ungarna tvingades in på en skola. Det är heller ingen text om alla de systemfel som finns i de olika institutionerna. Men om nu medborgaren ska vara kund måste konsumentpolitiken stärkas. Uppgifter måste mätas och systematiseras, kundtjänster och sajternas service förbättras.

Jag brukar skoja med mina arbetskamrater om att vi snart får en myndighet för alltings mätande.

Det är inte utan att jag börjar längta efter den.

Följ ämnen i artikeln