Vapen i stället för trygghet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I tunnelbanevagnen ligger ett brev på en av stolarna. Ingen sätter sig där, trots att det är rusningstid och överfullt med folk. Beror det på rädslan för mjältbrand?

I butiken frågar personalen kunderna om de känner till väskan som står på golvet alldeles vid ingången. Nej, ingen vet vems väskan är. Oroliga blickar. Vem har ställt in en väska i butiken och vad innehåller den?

- Det är inte mjältbrand som smittar. Det är skräcken, sa tv-bolaget CBS:s nyhetsankare Dan Rather sedan en av hans assistenter drabbats av bakterien.

Två tredjedelar av USA:s befolkning oroar sig för biologisk och kemisk terrorism, enligt en mätning som Washington Post låtit göra.

I Sverige är vi tryggare. En färsk Sifoundersökning visar att över 80 procent av de svenska medborgarna känner ingen eller mycket liten oro. Svenskarna har hög tillit till att samhället skyddar dem vid fara. Många år av fred, inga naturkatastrofer eller samhällsekonomiska krascher ligger självklart bakom denna trygghet. Sverige är inte heller terroristernas måltavla, vilket USA är.

Den utbredda tilliten i vårt land är ändå ett intressant fenomen. Folkhemsmodellen med väl utvecklade offentliga skyddsnät skapar förtroende. Välfärdsstatens idé bygger på att vi litar på varandra.

- Folkhemsbygget har också grundfäst ett mycket högt förtroende för myndigheter, säger Birgitta Darrell, chef för informationsberedskap vid Styrelsen för psykologiskt försvar, till TT.

Bristen på tillit visar sig däremot i ett samhälle där medborgarna misstror varandra och myndigheterna så till den grad att de skaffar sig privata vapen.

"Gun Nation" heter en fascinerande men skrämmande utställning på Kulturhuset i Stockholm. Fotografen Zed Nelson har dokumenterat den amerikanska vapenkulturen. Han möter ett land besatt av vapen. Människor upprepar mantrat: Vapen dödar inte människor, människor dödar människor.

Det finns 235 miljoner skjutvapen i USA i dag. Över 40 procent av hushållen äger minst ett. Var tolfte sekund produceras ett nytt vapen. De flesta dödsskjutningarna sker i hemmen på grund av misstag eller bråk. Bara under det första året Zed Nelson reste omkring i USA dödades 34 000 människor av skjutvapen.

Den 20 april 1999 går två killar, Dylan Klebold och Eric Harris, in på Columbine high school med gevär gömda under sina jackor. De mejar ner 12 klasskamrater, en lärare och skjuter därefter sig själva.

En kort tid därefter håller "National Rifle Association" årsmöte i samma stad. Den organisation som mest högljutt hävdar rätten att få äga vapen. Förtvivlade elever och föräldrar demonstrerar utanför kongresslokalen. Men faktum är att efter vansinnesdådet ökar NRA i medlemsantal. "Om lärarna hade haft vapen hade tragedin kunnat undvikas", heter det.

Jag betraktar fotografierna på dessa fäder som lär sina barn hantera vapen, kvinnorna som likt en syjunta gemensamt putsar på revolvrarna och mannen med gevär som säger: "Varje gång jag ser på detta tänker jag att vem som helst kan äga sådana här. Därför måste vapenmakt bekämpas med vapenmakt." (That"s why you gotta fight fire with fire.)

Där rädslan regerar härskar våldet.

Tryggheten som politisk idé borde snarast få en renässans.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln