Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Bushs fredsresa ökar krigshotet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Retoriken påminner om upptakten till kriget mot Irak.

Vill isolera Iran Bush tycks inte ha lärt sig någonting av misstagen i Irak. Foto: Ap

16 januari 2007. Bushs resa i Mellanöstern annonserades som en resa för fred, men slutade med ett frontalangrepp mot Iran.

Spänningarna i regionen ökade ytterligare.

På plats i Israel tycktes Bush tala på ett delvis nytt sätt. Han krävde ett slut på ockupationen och en återgång till de gränser som gällde före 1967. Frågan är vad som finns kvar av eventuella fredsförhoppningar efter gårdagens israeliska attack mot Gaza. Minst 19 döda rapporteras. ”En massaker”, sa den palestinska presidenten Abbas i?går.

Hyllade auktoritär kung

Bushs fortsatta resa gjorde den egentliga dagordningen tydlig. Vid besök i Abu Dhabi, Saudiarabien och Egypten tonade Bush ned sin kritik mot bristen på demokrati i arabvärlden. I Bahrain hyllade han landets auktoritäre ledare kung Hamad bin Issa. Trots att hans regim så sent som i december slog ned demonstrationer och häktade flera oppositionella. Bahrain slits av konflikter mellan en shiamuslimsk majoritet och de styrande sunnimuslimerna. Konflikterna har förvärrats av kriget i Irak och demokratiprocessen i landet har avstannat.

Aktivister besvikna

Bushs egentliga ärende har varit att få arabländerna att isolera Iran, ekonomiskt och politiskt. Han lockade med förmånliga handelsavtal och offentliggjorde en ny stor vapenleverans till Saudi­arabien. Samtidigt konstruerade Pentagon lämpliga incidenter mellan Iran och USA i Persiska viken.

Det amerikanska propagandakriget trappades upp.

Demokratiaktivister i arabvärlden har, mot alla odds, hoppats på Bush som gärna pratar om ”demokrati och frihet” i Mellanöstern. De har blivit djupt desillusionerade. De ser att egenintresset dominerar USA:s politik: jakten på olja och inflytande över strategiskt viktiga länder överflyglar demokratiska värden.

Slagorden från Vita huset påminner om upptakten till kriget i Irak. Först handlar det om massförstörelsevapen. Sedan tunnas grunden för de anklagelserna ut, i Irans fall genom en CIA-rapport som slog fast att det inte pågår någon produktion av kärnvapen. Då ändras strategin. Nu är det Irans stöd till terrorgrupper som ska motivera militära ingripanden

Bush tycks inte ha lärt någonting av sina tidigare misstag.

Irans stöd till militanta grupper i Irak och andra delar av Mellanöstern är väldokumenterade, men det är också ett faktum att det finns krafter i Iran som motsätter sig den politiken. Som vill se en verklig dialog med omvärlden. I det läget kan Bushs politik bara fördjupa konflikterna och försvåra en verklig fred.

Måste ta avstånd

Bush har ett år kvar vid makten och flera av presidentkandidaterna på den demokratiska sidan kräver en omläggning av politiken gentemot Iran. Men mycket kan hända på ett år, och svenska politiker, regering som opposition, måste tydligt markera att de inte accepterar Bushs politik.

JB

Följ ämnen i artikeln