Europas olja och gas dödar civila i Ukraina
En rysk bojkott är möjlig men kräver stora uppoffringar
EU:s ledare skryter ikapp om de hårda sanktioner de infört mot Ryssland. Samtidigt har Europa än så länge inte gjort det som skulle skada Putins krigsförmåga allra mest: bojkotta ryska fossila bränslen.
Nästan 40 procent av den ryska statskassan kommer från energiexport. Europa betalar en halv miljard euro för rysk gas och olja – per dag.
Vid upprepade tillfällen har Ukrainas regering bett Europa att omedelbart sluta köpa ryska fossilbränslen. Men många EU-länder, med Tyskland i spetsen, stretar emot. Europakommissionens plan för att fasa ut ryska fossilbränslen sätter “innan 2030” som måldatum.
Kräver flygförbud och bilstopp i städer
En nysläppt rapport från tankesmedjan RePlanet visar vad som skulle krävas om Europa införde en omedelbar bojkott av rysk gas och olja.
För att det skulle gå skulle Europa behöva kraftigt minska energikonsumtionen och öka produktionen av andra energikällor. Rapportförfattarnas förslag innebär bland annat begränsningar för hur mycket man får värma upp sitt hem – i snitt måste inomhustemperaturen sänkas från 22 till 18 grader.
Flyg inom Europa och bilkörning i större städer förbjuds. Nedmonteringen av kärnkraften i Tyskland, Sverige och Belgien stoppas och vänds om. Frankrike utökar kärnkraftsproduktionen.
Planen är radikal. Den visar att en omedelbar bojkott skulle innebära oerhört svåra val, exempelvis mellan kärnkraft och rysk gas och olja. Enorma uppoffringar skulle krävas av européer.
Högre kostnader för familjer
Enligt SBAB:s beräkningar kommer en genomsnittlig familj med två barn, en villa och bil redan i år att drabbas av kostnadsökningar på 37 000 - 40 000 kronor. Ökningen beror framför allt på högre energikostnader, drivmedelskostnader och inflation.
Med en bojkott av ryska fossila bränslen skulle kostnaden bli ännu högre. Men med progressiva politiska verktyg kan samhället dela på kostnaderna mer rättvist. Det handlar om stöd till låginkomsttagare, energiransonering, och höjda skatter för energiföretag som går med stor vinst när energipriserna ökar.
Starkt folkligt stöd för bojkott
RePlanets opinionsundersökning visar att nästan 70 procent av alla européer stödjer en omedelbar bojkott av rysk olja och gas. Det är självklart lättare att sympatisera med ett sådant beslut i en opinionsundersökning än att svälja mångdubblade bensinpriser när man står vid macken.
Men undersökningen visar att en majoritet av européer kan tänka sig att göra stora uppoffringar för att få stopp på Rysslands brutala krigsföring.
Ursäkten att en omedelbar bojkott inte vore möjlig för att den skulle kräva en snabb och radikal omställning av samhället räcker inte längre till. Det, om något, har vi lärt oss av pandemin.
Vilka uppoffringar skulle du kunna tänka dig att göra för att bojkotta rysk olja och gas? Filippa Ronquist har chattat med läsarna om vad som krävs för att stoppa import av ryska fossila bränslen.
Tack för alla jättebra frågor! Nu stänger vi chatten för idag. Jag önskar er alla en trevlig påsk. Med vänliga hälsningar, Filippa
Tror viljan till solidaritet sjunker snabbt om allt blir ännu dyrare och livet med det mycket svårare. Solidaritet är fint men inte till vilket pris som helst. Vad tror du?
AsonHej Ason! Jag håller med om att viljan till solidaritet sjunker om allt blir dyrare och livet blir mycket svårare. Men vi ska inte glömma att människor, om de anser att situationen kräver det, är villiga att göra stora uppoffringar för sina medmänniskor. På många sätt är kriget i Ukraina hela Europas krig, och många känner just så. Det regnar inte bomber i Sverige, men på många sätt är det Europas framtid som står på spel. Under de förutsättningarna tror jag solidariteten kan vara stark, trots en hög kostnad.
Filippa Ronquist13 april 2022Det är ett väldigt lågt pris att betala om man jämför med vad befolkningen i Ukraina får betala. Måste vara bättre att göra avkall på bekvämligheter på frivillig basis än att vänta på att bli invaderade av Ryssland. Vissa i Sverige kommer att chockas av hur mycket arbete som kommer att krävas för att producera maten vi behöver, men det kommer att vara en nyttig erfarenhet. Alternativet är köra huvudet i sanden och låtsas att det jobbiga inte finns, och hålla tummarna för att Ryssland inte utvidgar kriget-
KjellHej Kjell! Ja, att sänka temperaturen i hemmet eller skippa en flygresa är ett lågt pris om man jämför med det som Ukrainare får utstå just nu. Dock tror jag inte att frivilliga åtgärder räcker till. Att bojkotta rysk gas och olja är ett beslut som måste tas på politisk nivå. Det kräver samordning i hela Europa för att det ska fungera.
Filippa Ronquist13 april 2022Det kan låta drastiskt att göra sig fri från rysk energi men totalt handlar det inte om mer än 10% av Europas samlade behov på årsbasis teorin skulle det för en villa kanske motsvara en sänkning av 3-4 grader i Sverige men i praktiken kan man göra mycket för att undvika detta. Sätt in (massiva) stöd för energibesparing nu anläggningar med egen reservkraft får köra själva under höglast timmar mycket kan man göra men arbetet skulle börjat för en månad sedan.
JoacimHej Joacim! Jag håller med dig om att det finns mycket som kan göras för att undvika de värsta konsekvenserna av ett stopp för rysk gas och olja. Och att det låter drastiskt, men faktiskt är möjligt.
Filippa Ronquist13 april 2022Vi ska nog inte inbilla oss att
Putin slutar kriga pga att vi stoppar import av gas och olja från ryssland,
Fattar inte att alla tror att det är lösningen
Naivt//Ulf.
UlfHej Ulf! Tanken är att det är omöjligt att kriga utan pengar, och den logiken måste även Putin följa. Om pengarna tar slut kan inte Putin betala sin militär, köpa nya vapen, och så vidare.
Sedan ska vi inte glömma att det finns två bra argument för att stoppa import av rysk gas och olja - det andra argumentet handlar om klimatet.
Filippa Ronquist13 april 2022