Säg som det är: julen får firas på distans
Sverige öppnade upp för tidigt
Det var nog en usel idé att lätta på restriktionerna under hösten, det är bara att erkänna.
Man misstänker att det var mer motiverat av politik än vetenskap.
När starka lobbygrupper ville välkomna fler gäster, öka publiken på olika tillställningar och rent allmänt öppna upp samhället borde politikerna ha sagt nej.
Redan i slutet av september varnade Region Stockholm.
– Vi är allvarligt bekymrade och ser allvarligt på läget kring den ökade smittspridningen i Region Stockholm just nu, sa då Björn Eriksson, sjukvårdsdirektör.
”Ingen andra våg”
Men han fick mothugg av bland andra Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.
– Nej men jag tror inte att det är en andravåg. Det har vi sagt länge att det inte blir någon.
Sedan kom den andra vågen.
Och intensivvårdsavdelningarna fylls igen. Folkhälsomyndigheten talar om ett kraftigt trendbrott.
Nu är det snart mitten av november och samhället runt omkring oss behöver stänga ner igen. De nationella riktlinjerna är visserligen ersatta av regionala men i region efter region återinförs nu allmänna råd av samma typ som i våras: träffa ingen, res ingenstans och gör helst ingenting.
För tidigt
Sannolikt är det bästa för regeringen och Folkhälsomyndigheten att bita i det sura äpplet och erkänna att Sverige öppnade för tidigt. Det har helt enkelt blivit för mycket av dubbla signaler och motsägelsefulla budskap till allmänheten.
Även om varje åtgärd var för sig, som att häva besöksförbudet på äldreboenden eller införa lättnaderna för kultursverige, är väl motiverade blir kommunikationen otydlig när man strax efter skärper reglerna igen i vissa regioner.
Ingenting tyder på att läget kommer att bli bättre förrän Sverige har kunnat vaccinera i varje fall sjukvårdspersonal och riskgrupper - och det kommer att dröja till långt efter årsskiftet.
Nu måste vi helt enkelt mentalt ställa in oss på att göra det bästa av situationen. Och det är lika bra att regeringen sätter ner foten så snart som möjligt.
Klok strategi
Statsminister Stefan Löfven har hela tiden sagt att strategin bygger på att göra rätt sak vid rätt tillfälle. Det är klokt, att ta i med hårdare restriktioner än nödvändigt kommer inte att hålla på sikt.
Men all kriskommunikation bygger på att budskapet hänger ihop, att öppna upp med ena handen och stänga igen med den andra är ett recept för att ingen längre vet vad som gäller.
Som läget ser ut har vi inte råd med det.
De rekommendationer som fungerade i våras bör därför återinföras på nationell nivå.
Jul på distans
Det innebär i så fall bland annat att gymnasier och universitet återigen får övergå till distansundervisning och att resandet under jul och nyår begränsas till nästan ingenting.
Tyvärr, men detta är inte över på länge än.
Hur gärna vi än hade velat att det vore så.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.