Tycker regeringen att bajsvatten är najs eller
Därför hänger ditt avlopp ihop med raset på E45
Det är oroande med bristen på långsiktigt tänkande hos partierna när det kommer till klimat- och miljöfrågan i Sverige.
Eller ja, med undantag för Miljöpartiet som har klimatkrisen som sin huvudfråga. Synd bara att de alltid klär ut sig till typ en sol i varje valrörelse, vilket gör att de blir rätt svåra att ta på allvar.
Men tro mig, det finns saker som är värre än Daniel Helldén i gul spandex.
Bland annat det faktum att Sverige står inför enorma samhällsutmaningar.
Raset på E45:an förra veckan är ett exempel. Efter ett kraftigt skyfall rasade motorvägen och flera bilar fastnade i vattenmassorna. Tidigare i sommar hade Jönköpingsborna en liknande upplevelse när räddningstjänsten fick simma ut till resenärer som fastnat på motorvägen.
Och ingen har väl glömt raset i Stenungsund förra året?
Enligt en artikel i DN är dessa händelser tyvärr bara en aptitretare av vad som komma skall. De kommande 50 åren kommer stora delar av Sverige utsättas för ökad nederbörd. Det här gör att risken för jordskred sexfaldigas!
För ett vägnät som byggdes på 50-talet och dåtidens väder blir det här omöjligt att hantera. Att pumpa bort vatten från vägar är inte bara en logistisk, utan en finansiell utmaning av ”astronomiska” proportioner.
Och det är inte den enda utmaningen. Sverige vatten- och avloppsledningar behöver också bytas ut. Med dagens takt kommer det ta 200 år. Sommarens avloppsvatten på badstränderna är en direkt konsekvens av vårt föråldrade VA-system, som inte kan separera regnvatten från avloppsvatten.
När SVT Nyheter försöker få tag på ansvarig minister för att se vad man tänker göra åt vattenledningarna – i hela landet – vet regeringen inte ens vilket departementen som är ansvarig för frågan. Det visar sig inte finnas någon som är ansvarig.
Det säger allt.
För även om kraftiga skyfall är ett naturfenomen, kommer de inte som blixtar från en klarblå himmel. Vi vet att extremväder ökar när den globala upphettningen gör det. Ändå fortsätter regeringen att medvetet öka Sveriges utsläpp.
Vi vet att klimatkrisens effekter skiftar beroende på hur mycket utsläppen ökar. Ändå rycker regeringen på axlarna när vi missar klimatmål efter klimatmål.
En av våra bästa hjälpmedel för att förebygga översvämningar är mark som kan suga upp vattnet. En mark innehållandes skog och växter suger upp bäst. Att regeringen därför återställer våtmarker är teoretiskt sett klokt. Men med tanke att de anslagen i praktiken snoddes från det som tidigare gått till att skydda värdefull natur blir pusslandet ett nollsummespel. Lägg därtill en Tidö-skogspolitik som prioriterar skogsindustrins intressen.
Resultatet? En klimatpolitik med samhällsfarliga konsekvenser.
Sveriges eftersatta infrastruktur är givetvis ett resultat av flera regeringars politik. Men Tidögängets kortsiktiga konsekvenstänk är på en ny nivå.
Fortsätter de att skita i förebyggande åtgärder kommer konsekvenserna inte bara bli värre, de kommer bli förödande.
Och stinka bajsvatten.