Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bättre välfärd är verklig feminism

I dag är det Internationella kvinnodagen. Det är en påminnelse om att feminism är för alla och att de frågor som traditionellt diskuteras, fungerande förskola, mäns våld mot kvinnor, lika lön för lika arbete och sexuella trakasserier, angår alla oavsett kön eller bakgrund.

Feminism är inte något Gudrun Schyman eller andra politiker har patent på. Feminism handlar om vardagen, om arbetsplatsen och köksbordet, om makten över sin egen kropp och möjligheten att uppnå sina drömmar.

Feminism kräver mod och att man vågar protestera när andra är tysta. Att man vågar och kan säga nej - eller ja.

Handlar om makt

Feminism handlar om makt och om att se maktens mönster i vardagen. Som att man vågar ploga gångbanor och inte bara bilvägar trots att alla hånar "feministisk snöröjning".

Det är inte alltid roliga debatter, kvinnohatare är lika många som de är aggressiva. Men de kommer att förlora.

Det sägs ibland att feminismen är en slags överideologi i Sverige. Det är kanske sant och i så fall kan man ju ha det sämre. Men det är i så fall långt från ord till handling - ibland väldigt långt.

För att nå jämställdhet behövs inte fler slagord utan mer politik, riktiga finansierade reformer som går att förverkliga i praktiken.

Eftersom de politiska partierna just nu sitter och filar på sina valmanifest har vi fyra förslag som borde bli vallöften i höstens val - om politikerna menar allvar, vill säga.

Fyra konkreta förslag

Bygg ut välfärden. De närmaste åren drabbas den kommunala välfärden både av stora pensionsavgångar och fler som behöver exempelvis äldreomsorg. Om inte ansvaret för omsorg av funktionshindrade och äldre ska vältras över på anhöriga behövs mer pengar och mer utbildad personal.

Dela föräldraförsäkringen. Kvinnor har i dag lägre livsinkomst och tar ett betydligt större ansvar för det obetalda arbetet i hemmet än män. Det effektivaste sättet att ändra detta är att dela lika på föräldraförsäkringen och ge samma antal föräldrapenningdagar till varje förälder.

Stärk rättstaten. Kvinnor är mer oroliga för att drabbas av brott än män och ofta otrygga, till och med i sina egna bostadsområden. Det krävs både fler poliser och att brott mot kvinnor prioriteras högre av rättsväsendet.

Gör heltid till en rättighet. Omkring 30 procent av alla kvinnor arbetar deltid, ofta ofrivilligt. Vanligast är deltider i yrken med hög andel kvinnor. Ingen som inte vill jobba deltid borde behöva göra det, oavsett kön.

Sverige har redan en feministisk regering - nu behövs bara en feministisk politik också.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Följ ämnen i artikeln