Lästips för trötta tomtar
Årets jul och nyårshelger är en riktig mardröm för många arbetsgivare. För de flesta av oss andra kan det å andra sidan bli riktigt många sköna, lediga dagar. De kan förstås användas för att äta skinka, umgås med familjen eller göra snöänglar om man bor i en del av landet där det fungerar.
Men när du tröttat på revbensspjäll, familjehistorier och blöta vantar är det ingen dålig idé att slå sig ner i fåtöljen, tända en lampa medan mörkret sänker sig och läsa en bra bok.
Ledarredaktionen har sammanställt en liten lista med tips på bra helgläsning just för dig.
År med Erlander av Olle Svenning (Albert Bonnier Förlag)
Många författare kände sig manade att skriva om 1968 i år. Femtio år har gått sedan det mytomspunna året då gatustenar flög i Paris, Palme talade för protesterande Stockholmsstudenter och Sovjet invaderade Prag.
Det var också året då Socialdemokraterna vann sin senaste och förmodligen sista valseger som majoritetsregering. Olle Svenning berättar i sin biografi om åren som ung talskrivare åt statsminister Tage Erlander fram till 1968. Jobbet var Svennings allra första och han får i särskilt uppdrag att se till att statsministern är uppdaterad med det senaste inom litteraturen. Erlanders disciplin, bilding och briljans bidrog säkert till att han orkade stanna på statsministerposten i rekordlånga 23 år.
Får man önska sig lite mer av Erlanders politiska espri och kulturengagemang i socialdemokratin under 2019? Jonna Sima
Finna sig av Agnes Lidbeck (Nordstedts)
Det är så sorgligt träffande att det blir roligt. Huvudpersonen Anna föder ett barn, vandrar omkring på BB och funderar på om männen där skulle vilja ha henne. Hon byter blöjor i en tom lägenhet och föreställer sig att hon blir iakttagen av män hon dejtat eller känt. Hon skaffar sig en älskare och vårdar honom under sträng, självpåtvingad disciplin.
"Finna sig" är en fantastisk beskrivning av kvinnorollen och den manliga blicken, den senare så inpräntad att den känns tydligt även när männen inte är där. Susanna Kierkegaard
The cold war: The spies. The lies. The truth. av John Lewis Gaddis (Penguin)
Historieprofessorn John Lewis Gaddis argumenterar i sin bok över kalla kriget att denna halvsekellånga konflikt mellan västmakterna och kommunistländerna var mer rationell än man kanske kan tro. Erfarenheterna från andra världskriget gjorde ett segermakterna agerade på sätt som för dem var rimliga. Efter Hitler ville Sovjet säkra sina gränser och USA försvara Västeuropa. Och bägge ville sprida sin politiska agenda.
Så började man bygga vapen som man inte vågade använda och kriget upphörde att vara ett politiskt instrument. Under kalla kriget fick världens största militärmakter se sig hunsas av småstater och förnedras i gerillakrig.
1991 var allt över och i över 40 år hade världen oroats över en kärnvapenkatastrof som aldrig kom. Daniel Swedin
Poltava av Peter Englund (Natur och Kultur)
Rehnskiöld, Lewenhaupt, Creutz, Hamilton, Roos - hela adelskalendern stod i sommarvärmen 1709 uppställd vid Poltava i dagens Ukraina. Krigarkonungen själv, Karl XII, var skadad.
Där och då slutade Sverige vara en stormakt, och i år har Peter Englunds magnifika ”Poltava – berättelsen om en armés undergång” givits ut på nytt. Den behövs, historiska fakta och detaljer är politik. Särskilt när diverse dårfinkar till höger hyllar ”hjältekonungen” och firar 300-årsminnet av hans död. Englund berättar om disciplinen, straffen, sjukdomarna, plågorna, det vanliga soldatlivet som följde i ärans spår. Karl XII var envåldshärskaren som lät folket svälta. 2018 bör vi nog fira 100-årsminnet av demokratins genombrott i stället. Anders Lindberg
"Allt vi inte pratar om – en bok för killar och män" av Ida Östensson och Thor Rutgersson (Månpocket)
Långt ut på högerkanten beskrivs feminismen ofta som ett hot mot män. "Genustrams" trumpetar KD. Feminismen är "förödande", brölar SD. I "hotet" om ett mer jämställt samhälle glömmer man då mäns situation.
Att betydligt fler män än kvinnor begår självmord, saknar en nära vän, är mer utsatta för våld av andra män och har en kortare livslängd. Boken "Allt vi inte pratar om" visar på alla fördelar med att bryta mönstret i mansnormen. Machoidealet. Män och killar får konkreta tips för att våga öppna upp och undvika sina egna flyktmönster.
En lättläst och tankeväckande bok som i förlängningen ger ett bättre samhälle. Pernilla Ericson
Darktown av Thomas Muller (Historisk media)
Det är inte handlingen som får Darktown att sticka ut. Här pratar vi om en kriminalroman. Korrupta snutar, dragna 45:or och smockan i luften. Hembränd sprit och en ung kvinnokropp som dumpats bland avskrädet på en ödetomt.
Det som får historien att fastna är miljön - staden Atlanta i den amerikanska södern - och tiden - den utspelar sig 1948.
Precis allt genomsyras av rasismen. Poliserna tillhör Ku Klux Klan. Färgade lynchas som om det vore självklart. Och samtidigt gryr motståndet så försiktigt.
Det är knappt en mansålder sedan.
Egentligen gör det dagens debatt ännu mer skrämmande. Ingvar Persson