Generation Z har rätt: allt går käpprätt åt h-e
Unga är den nya underklassen
Vad händer med en generation som är van vid att kriser avlöser varann? I ungdomsbarometerns eftervalsanalys svarar 54 procent av killarna och 40 procent av tjejerna att samhällsutvecklingen är på väg åt fel håll.
Att generation Z , alltså de som är födda i slutet på 90-talet till början på 00-talet, är den andra generationen som riskerar att få det sämre än sina föräldrar gör såklart något med framtidstron, och med tilltron till samhället.
Idag har hälften av alla i åldern 16-24 en tidsbegränsad anställning. Något som dessutom bidrar till att de unga är överrepresenterade i statistiken över arbetsplatsolyckor.
Och anställningsformen letar sig dessutom längre upp i åldrarna. Medelåldern för att ha en allmän visstidsanställning inom Kommunal är 37 år.
Utan en tillsvidareanställning är det svårt att få bostad. Enligt hyresgästföreningen bor en av fyra unga ofrivilligt hemma.
Det finns en överhängande risk att det är just denna grupp som kommer sägas upp ifall företagen kommer behöva varsla under lågkonjunkturen.
Under pandemin fick unga med tidsbegränsade anställningar gå på dagen när det kom nya restriktioner. Och de har fått mattan bortdragen under fötterna många gånger sedan dess.
Det är då kanske inte så märkligt att missnöjet med sig själv och samhället ökar, och att allt fler unga söker konservativa svar på samhällsproblemen.
Efter en pandemi, Rysslands invasion av Ukraina, en efterföljande ekonomisk kris och en stundande lågkonjunktur är det inte svårt att förstå att många tycker samhällsutvecklingen går åt fel håll.
För många unga är klimatkrisen dessutom starkt sammankopplad med en sämre framtid, där vanligt folk får betala för omställningen medan rika fortsätter släppa ut.
I dagens Sverige kan vi se en ny klassklyfta växa fram, mellan generationer. Det riskerar att sätta samhällskontraktet ur spel.
Att en ung generation helt enkelt berövas på rätten att bli vuxen är ett underbetyg till dagens politiker. En bostadskris kan byggas bort, otrygga anställningsformer kan avskaffas, en klimatomställning kan ske rättvist.
Istället avskaffas investeringsstödet för hyresrätter, yrkesutbildningar drabbas av nedskärningar och klimatinvesteringar som bidrar till jobb tas bort och pengarna läggs på lägre skatt till höginkomsttagare istället.
De unga har nog rätt. Samhällsutvecklingen går på många sätt åt fel håll.
Det läskiga är att det verkar saknas politisk vilja för att göra något åt det.