M inte ljusblå, bara grå
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-14
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Alliansen har redan kommit överens om miljön. Åtminstone enligt Fredrik Reinfeldt. ”En uppgörelse kring energi- och miljöpolitiken för den kommande mandatperioden har träffats”, skriver han i sitt brev till de tre övriga borgerliga partiledarna.
Riktigt så hade inte centern och kristdemokraterna tänkt sig det hela. Där hoppas fortfarande de tongivande miljöpersonerna på ett tydligt borgerligt program.
Att hänvisa enbart till energiuppgörelsen ligger i moderaternas intresse. Centern gick med på att luckra upp kärnkraftsmotståndet utan att få konkreta miljöförslag i gengäld. Moderaternas spökskrivare fick in önskemeningar om älvutbyggnad och om att ta hänsyn till företagens konkurrenskraft, utan att partiet behövde binda sig till en tuffare miljöpolitik.
Åratal av ointresse
Reinfeldts brev visar ändå en viss nervositet inför de kommande valdebatterna. Moderaterna föreslår nya pengar till Östersjön och skattelättnader för miljöanpassade bilar.
Två kortfattade förslag bland brevets 27 sidor räcker knappast för att skapa trovärdighet. Moderaterna vill ge intryck av att stödja Naturvårdsverkets havsmiljöplan men garderar sig med att förslagens konsekvenser måste utredas först.
Reinfeldt verkar ha missat att miljöbilar redan har lägre fordonsskatt. Dessutom har moderaterna ständigt motarbetat skärpta avgaskrav. Utan tuff lagstiftning hade det varken blivit katalysatorkrav eller hybridbilar.
Kritiken från miljörörelsen grundar sig på åratal av ointresse eller direkt motstånd från moderaternas sida. Svenska Naturskyddsföreningen granskade nyligen hur riksdagspartierna agerat i miljöfrågor under den senaste mandatperioden. Moderaterna fick underkänt på samtliga elva områden.
Motarbetar nya miljöregler
Reinfeldt och hans partivänner har sagt nej till tuffare kemikaliekrav, till miljöskatter och till mer pengar för naturvården. Han är stenhård motståndare till den trängselskatt som gett miljöbilarna ett rejält lyft.
Moderaterna hänvisar ofta till EU men där har partiet motarbetat nya miljöregler. Gunnar Hökmark, förstanamn i EU-parlamentet, leder en mörkblå tankesmedja lika miljöfientlig som de neokonservativa förebilderna i Washington. Hökmark och hans kollegor i parlamentet har bland annat röstat nej till den viktiga substitutionsprincipen för kemikalier, att farliga ämnen ska bytas mot mindre farliga så fort det är möjligt.
Med dagens opinionssiffror skulle moderaterna och folkpartiet dominera en borgerlig regering. Det som inte de två mindre partierna skriver in i det gemensamma valmanifestet blir svårt att få igenom.
Tiden börjar rinna ut för de borgerliga politiker som vill se en grönare politik. Reinfeldts ”nya moderater” är grå, inte ljusblå som på affischerna.
ME