Polis och domstolar räddar inte Spanien
På torsdag klockan 10 har Spaniens premiärminister Rajoy begärt klart besked från Barcelona. Har den katalanska regeringen och regionpresidenten Puigdemont utropat självständighet eller inte?
Antagligen kommer Rajoy att få se sig i den spanska stjärnhimlen efter ett svar. Den stora frågan är vad regeringen i Madrid gör då?
De senaste veckorma har vi kunnat läsa om förutsättningarna för Kataloniens framtid som en egen stat. Har regionen ekonomiska muskler att klara sig på egen hand? Hur skulle det gå för företagen? Vad skulle hända med relationen till EU?
Slutet för El Clásico
Och, naturligtvis, skulle en katalansk självständighet innebära att Barça tvingas lämna La Liga? Skulle det bli slutet för matcherna mot Real Madrid. El Clásico?
Antagligen är frågorna fel ställda. Den spanska staten har nämligen inte några planer på att acceptera en katalansk självständighet. Tvärt om har regeringen i Madrid visat att den är redo att använda alla maktmedel för att stoppa separatisterna.
I går häktades de båda självständighetsledarna Jordi Sanchez och Jordi Cuixart av en domstol i Madrid. De anklagas för uppvigling, och för att ha organiserat protester mot polisens försök att stoppa folkomröstningen den första oktober.
Brutala besked
Om inte bilderna av polisens brutalitet för två veckor sedan övertygade om centralregeringens målmedvetenhet ger häktningen av två självständighetsledare ett tydligt besked ett tydligt besked.
“Sorgligt nog har vi politiska fångar igen”, skrev regionpresidenten Puigdemont på Twitter.
I ett land med Spaniens historia är det en formulering som döljer en avgrund.
Den fråga vi borde ställa oss nu är antagligen vad som händer om den spanska regeringen gör allvar av hotet att upplösa det katalanska självstyret och regera regionen direkt från Madrid? Kan Spanien fortsätta att fungera som en stat ifall den regionalisering som varit en viktig del av uppgörelsen med diktaturen rullas tillbaka?
Omfattande protester
Klart är att många katalaner skulle uppfatta en upplösning av självstyret som en spansk ockupation, och att den kommer att mötas med omfattande protester.
Krisen i Spanien kan varken lösas genom ensidiga självständighetsdeklarationer eller genom att politiska ledare sätts i fängelse. Den kan bara lösas genom dialog och politiska reformer.
Förhoppningsvis finns det några som inser det, både i Madrid och i Barcelona.