Lena Hallengren visar att cancer inte pausar livet
Bröstcancer har ingen åldersgräns
Vi var nog många som blev chockade och tagna av Jenny Strömstedts intervju med socialminister Lena Hallengren (S) i TV4 Nyhetsmorgon i lördags. Ingen var beredd på att den minister som tillsammans med statsministern slitit hårdast och varit regeringens ansikte utåt under den långa och svåra pandemin skulle berätta att hon fått bröstcancer. Redan för en månad sedan opererade hon bort ett bröst, förklarade Hallengren.
Dagen innan intervjun hade hon i fem timmar frågats ut om den svenska coronastrategin i riksdagens Konstitutionsutskott. I kommentarerna efteråt ansåg en del att socialministern hade svajat kring om Sverige verkligen haft en uttalad strategi eller inte, men de flesta var överens om att hon imponerat med att inte för en sekund tappa humöret eller ducka några frågor, trots den maratonlånga manglingen.
Unga med cancer skakar om
Efter lördagens besked hamnade den prestationen i ett nytt ljus. Vilka superhjältekrafter måste inte ha krävts för att hålla ihop tankarna och utföra sitt arbete, när man dessutom vet att man ska påbörja en cellgiftsbehandling på måndagen veckan därpå.
Det är alltid extra berörande att höra om när unga människor får cancer. Barn som drabbas är outhärdligt, men även vuxna som befinner sig mitt i livet skakar om. Jag är inte många år yngre än 47-åriga Lena Hallengren och har själv en kallelse till mammografi som ligger och väntar. Även om pandemin är en stor jäkla post-it-lapp om livets ändlighet och sjukdomars nyckfullhet, blir Hallengrens historia ändå en påminnelse om det här med att inte ta saker och ting för givet.
Göran Greider, som också har diagnosticerats med cancer under pandemin, skrev på Twitter att han tycker Lena Hallengren har rätt inställning till cancer: "Jobba på! Bli frisk!”. Greider har oförtrutet fortsatt skriva ledartexter, poesi och kulturartiklar, ofta direkt från sjuksängen. Kanske kan deras sätt att hantera en sjukdom – som de allra flesta svenskar har råkat ut för själva eller inom familj och vänkrets – ge en uppdaterad bild av en av våra vanligaste sjukdomar.
Tog själv kontakt med vården
För cancer behöver inte längre vara en dödsdom – tvärtom. En stor del av cancerfallen är åtgärdbara och dödligheten går stadigt ned i takt med att medicinforskningen går framåt. Mer än 60 000 svenskar diagnosticeras med cancer varje år, för män är prostatacancer vanligast och bland kvinnor är det bröstcancer. Statistiskt sett kommer mellan 8 000 och 9 000 kvinnor i år att få samma besked som socialministern fått.
Ju tidigare cancern upptäcks desto bättre blir ofta prognosen. Lena Hallengren berättade för Jenny Strömstedt att hon själv känt att något var annorlunda i bröstet och tog kontakt med vården. Det är också viktigt att pallra sig iväg på mammografi när man väl får en kallelse, som alla kvinnor får vartannat år efter man fyllt 40. Det ska i alla fall jag ta och göra.
Bröstcancer i siffror
Varje timme får en kvinna i Sverige beskedet bröstcancer.
Nära 8 000 kvinnor och 60 män insjuknar årligen i bröstcancer.
Omkring 80 procent överlever sjukdomen.
Två av tre tumörer upptäcks vid mammografiscreening.
Källa: Bröstcancerförbundet