Sverige hjälper Bush att exportera tortyren

Nu är européerna också cowboys, säger Bushanhängare efter presidentens besök i EU. Jag hoppas de har fel. Europa behövs som motkraft till supermaktens sjuka krig mot terrorismen.

Lyckligtvis finns det medier i USA som ifrågasätter Bush. New York Times skrev nyligen på ledarplats att majoriteten av de terrormisstänkta som tagits till fånga i antiterrorkriget visat sig vara oskyldiga.

I tidskriften The New Yorker gör journalisten Jane Mayer en kritisk genomgång av Bush-administrationens jakt på terrorister. Rubriken är ”Outsourcing torture”. I fall efter fall beskrivs hur amerikanska säkerhetsagenter arbetar världen över och fångar in misstänkta. President Bush brukar framhålla att tortyr inte är acceptabelt. Ändå skickar USA de terrormisstänkta till länder som Egypten och Syrien där tortyr definitivt förekommer.

The New Yorker-artikeln nämner det svenska fallet med de två egyptierna som togs om hand av amerikanska säkerhetstjänsten på Bromma i december 2001. Det ingick uppenbarligen i Bushs krig mot terrorismen efter 11 september.

”Terrormisstänkta i Europa, Afrika, Asien och Mellanöstern har ofta blivit bortförda av maskerade amerikanska agenter som tvingat dem på ett Gulfstream V jet-plan ...”, skriver Mayer.

Nu i mars kommer JO:s rapport om hur avvisningen av egyptierna från Sverige egentligen gick till.

Strax före jul avslöjade Aftonbladets ledarsida innehållet i den verkställighetsrapport som ansvarig Säpochef Arne Andersson författade nio dagar efter avvisningen. Han nämner inte att den skedde med hjälp av amerikansk polis och inte med ett ord beskrivs hur egyptierna behandlades på Bromma. Nej, allt hade gått lugnt och städat till, enligt Säpo.

I en pm författad av rättscheferna på justitiedepartementet beskrevs däremot att svensk polis blivit överraskad av den amerikanska inblandningen och förlorat kontrollen.

Jag har läst bilagorna till nye Säpochefen Klas Bergenstrands yttrande till JO. Några Säpotjänstemän ger där sin version. Det är tydligt att amerikanerna redan i förväg begär att få utföra en säkerhetskontroll av egyptierna på Bromma vilket Säpo går med på. Den Säpotjänsteman som deltagit vid mötet hos utrikesministern säger att detta aldrig diskuterades med Anna Lindh. Det var bara själva transporthjälpen som hade nämnts, vilket stämmer med vad UD uppgivit.

Ingen av de inblandade Säpotjänstemännen anser att svensk polis tappade kontrollen över verkställigheten. Samarbetet mellan svensk och amerikansk säkerhetstjänst verkar fungera väl. Kanske alltför väl?

Jag slås över brådskan i ärendet. En Säpohandläggare skriver att de först fick beskedet att det inte skulle bli något beslut förr-än den nye biståndsministern tillträtt i januari 2002 (Maj-Inger Klingvall hade avgått). Detta förändrades plötsligt i början av december och ett beslut togs den 18:e.

Det fanns ett svenskt transportplan bokat som kunde lyfta 07.00 på morgonen den 19:e. I stället användes ett amerikanskt plan med amerikansk bevakningspersonal som flög strax före klockan 22.00 samma kväll som beslutet togs.

Varför denna brådska? Varför så nödvändigt med amerikansk ”hjälp”?

Vad visste justitieministern och statsministern?

Allt måste fram så att Sverige aldrig mer hjälper Bush att ”outsourca tortyren”.

Följ ämnen i artikeln