Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Clinton och Obama – på samma valsedel?

NEW YORK. Det är mycket som är ”super” i USA. Superbowl i?går, Supertisdag i morgon. Halva landet ska rösta fram presidentkandidater.

Det politiska intresset är på topp. Undersökningar visar att amerikanarna tycker att primärvalen är minst lika viktiga som gårdagens fotbollsmatch. Inte dåligt.

Mest spännande är striden bland demokraterna. Till och med på gatorna i sparsmakade New York kan man känna valfebern.

På Union Square på Manhattan är det möte till stöd för den egna senatorn och demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton. Lokala politiker håller korta appeller, men mest är det hejaramsor.

John Winkleman, fackföreningsman som vill ha allmän sjukförsäkring, höjer sitt plakat och ropar: ”Hillary, Hillary, Hillary”.

–?Tanken att en kvinna skulle vara mindre lämplig att vara president än en man är en förolämpning mot min mamma, säger han.

Några timmar senare samlas Barack Obamas fans utanför MTV-studion vid Times Square. Samma tryck. Inga tal, bara talkörer.

Lite äldre än de andra är Diane Drugge. Hon är lärare och republikan, men tänker rösta på Obama om han blir kandidat.

–?Jag tror att han kan leda oss, säger hon och talar om Obama mer som en andlig än som en politisk ledare.

Långt ifrån säkert är att kampen mellan Clinton och Obama avgörs i?morgon. Kanske pågår den ända från till partikonventet i slutet av augusti.

Känslan sprider sig att demokraterna inte har råd med att någon av dem förlorar. Hur hantera besvikelsen om det inte heller denna gång blir någon kvinnlig presidentkandidat? Och vart tar den ungdomliga entusiasmen runt Obama vägen om han slås ut?

Allt fler talar om en ”drömvalsedel” med båda namnen. Särskilt som de två har blivit vänner och slutat kasta smuts på varandra.

Ingen av dem avfärdade tanken vid deras senaste debatt. Frågan är förstås vem som ska stå överst. Att kandidera som vicepresident är säkert mer tilltalande för Obama än för Clinton, som redan varit åtta år i Vita huset som fru och rådgivare.

Hos republikanerna kan det däremot vara klart i morgon natt. John McCain kommer att skaffa sig ett svårintagligt försprång. Främste rivalen Mitt Romney har pengar att fortsätta, men kan knappast vinna.

Kaxigt säger McCain att han ska besegra både Clinton och Obama, även om de kandiderar tillsammans.

Han kan mycket väl ha rätt. McCain lockar, precis som sin förebild Ronald Reagan, väljare över partigränsen, särskilt vita män. Och den gamle krigshjälten har ett leende nästan lika brett som Zlatans. Sådant har betydelse.

Genom att åberopa Reagan hoppas han tysta kritikerna på högerkanten som hatar McCain nästan lika mycket som de föraktar Hillary Clinton.

Det talas mycket om det historiska presidentvalet. Kanske får USA sin första kvinnliga president, kanske sin första svarta.

Det kan sluta med en 72-årig vit, konservativ man från Arizona. Knappast ett Superval.