Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Mammor har redan fått ont i magen inför julen

Norge bäst i världen på jämlikhet – vi på plats 24

Norge är bäst i världen på jämlikhet, med resterande norden på topplaceringar. Sverige är numera på plats 24.

Det var nog ingen nyhetskälla som missade Oxfams senaste rapport som släpptes för några dagar sen. Sverige, tidigare känt för sin jämlikhet, har rasat i organisationens jämlikhetsindex.

På fyra år har vi fallit 14 placeringar. Det bör oroa alla, men Socialdemokraterna verkar knappt höja på ögonbrynen.

Norge är bäst i världen, med resterande Norden på topplaceringar. Men Sverige är numera på plats 24, följt av Sydkorea och USA. Anledningen till att vi är så usla på jämlikhet är enligt Oxfam framförallt vår skattepolitik. Den här regeringen har tillsammans med Sverigedemokraterna gynnat höginkomsttagare medan arbetare får smulor. Eller som Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam, uttrycker det:

– Den nuvarande skattepolitiken gynnar de allra rikaste, medan de som lever i fattigdom behöver bära den största bördan.

Oxfam understryker att en svensk löntagare bidrar 28 gånger mer till det gemensamma än vad någon med stor förmögenhet gör. I ett pressmeddelande skriver de att fler faktorer som gör att Sverige tappar platser är minskade resurser till välfärden som vård och skola.

Det här är förstås inte bara resultatet av moderat politik. Socialdemokraterna har aldrig vågat irritera den klass som tjänar på skatteavdrag och rikemansbidrag. Ungefär samtidigt som Oxfams rapport publicerades gick Socialdemokraterna ut med sin skuggbudget. Reformutrymmet var mindre än nuvarande regerings och inte ord om att beskatta kapitalinkomster fanns med.

De som visar starkast känslor när det gäller Sveriges nya pinsamma placering i Oxfams jämlikhetsindex är ledarskribenter till höger. De är inte arga på att vi tappat i rankning utan på mätningen i sig. ”Sverige är fortfarande ett möjligheternas land”, konstaterar Sydsvenskan. Där kan man hålla med, det finns stora möjligheter i Sverige för den som vill gömma kapital och slippa skatta på sin ärvda rikedom.

För de arbetarbarn som dör 18 år i förtid på grund av vilket område de föds i är möjligheterna mindre.

Det vi får med den förda politiken är inte bara att vi tappar i världsrankingen. Det tar sig uttryck i längre köer till soppkök, stor press på välgörenhetsorganisationer och mammor som redan i dag har ont i magen inför julen. Kommer de ha råd att köpa julklappar i år?

Under tiden kan Sveriges rika glädjas åt ännu mer pengar i den feta plånboken.

Följ ämnen i artikeln