Arbetskraftsinvandring - dagens ordning är orimlig
Med en halv miljon arbetslösa kan inte arbetsgivarna få bestämma själva
Hälften av alla arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU skulle tvingas åka hem om de hade svensk medianlön. Arbetsgivarorganisationen Almega som tagit fram siffran ser den som argument mot en tydligare reglering av arbetskraftsinvandringen.
Sanningen är att det precis lika gärna kan vara tvärtom. Bilden av den typiske arbetskraftsinvandraren som en högavlönad expert försvinner som snö i april.
Sverige behöver kunna locka till oss människor som vill arbeta och bidra. Vi behöver kunskaper som det saknas i vårt land.
Inte bara experter
Arbetskraftsbrist behöver inte handla om högutbildade experter, det visar dagens kris i den brittiska transportnäringen. Men det borde handla om att det saknas människor som kan göra ett visst jobb.
Att öppna dörrarna för billig arbetskraft när vi har nästan en halv miljon arbetslösa är att be om motsättningar och sociala problem.
Ändå är det den ordning som råder på delar av den svenska arbetsmarknaden. Det är i praktiken den enskilde arbetsgivaren som bestämmer om hon eller han kan rekrytera de arbetare man behöver i Sverige. Och tycker man inte det får man rätt att söka utomlands.
Skrämmande effekter
Effekterna har knappast undgått någon som är läskunnig. Från restauranger, skogen och byggen har det i åratal berättats om rättslöshet, utnyttjande, usel arbetsmiljö, låga löner och ren handel med arbetstillstånd. Facken har larmat och tidningarna har skrivit, men för politikerna har arbetsgivarnas rätt att själva styra arbetskraftsimporten varit en helig ko.
Till och med under pandemin, medan staten betalade ut massor av massor av pengar i permitteringsstöd, fortsatte myndigheterna att skriva ut arbetstillstånd.
Tills nu. Inför den socialdemokratiska kongressen föreslår styrelsen nu att det ska krävas en arbetsmarknadsprövning innan myndigheterna utfärdar ett arbetstillstånd. En arbetsgivare ska behöva visa att det råder brist på arbetskraft, och hon eller han måste erbjuda ett heltidsjobb och ha ett kollektivavtal.
Tuffare kontroll av arbetskraftsinvandringen kommer inte att utrota skuggsamhället i arbetsmarknadens utkanter. Fifflare och gangsters bryr sig sällan om regler. Men att arbetare från andra länder kan jobba billigare får inte vara ett argument. Inte när arbetslösheten är ett av våra största problem.
Och vi har faktiskt haft arbetsmarknadsprövning tidigare, och den har fungerat.
Gillas inte av alla
Arbetsgivarna kommer inte att gilla att behöva be om lov. Ändå borde kanske Almega och resten av Svenskt Näringsliv fundera på om inte det socialdemokratiska förslaget ändå är värt att tänka på. Alternativet är kanske inte att de får behålla dagens ordning.
Almegas räkneexempel, det som gjorde organisationen så rasande att man beställde en rapport, kommer inte från Socialdemokraterna eller facket.
Det är moderatledaren Kristerssons. Ett steg i den anpassning till Sverigedemokraterna som Svenskt Näringsliv faktiskt startade.
Ibland ska man se upp med vad man önskar sig, eftersom man det skulle kunna slå in.