Det gäller att hålla käften på Zalando
Otrygga jobb grogrund för trakasserier
Under metoo-uppropen samlade i stort sett varje svensk bransch kvinnor som påtalade sexuella trakasserier och övergrepp. Tystnadskulturen sprack och ett flertal fall ledde till avsked och rättsliga åtgärder.
Sen dess är Sverige ett land fritt från sexuella trakasserier i arbetslivet. Kvinnor kan numera känna sig trygga på jobbet. Snipp, snapp, snut så var denna saga slut.
Skojar bara.
Aftonbladets avslöjanden av sexuella trakasserier på näthandelsjätten Zalandos lager utanför Stockholm väcker starka reaktioner. Återigen märks kopplingen mellan en otrygg anställning och sexuella trakasserier. Många av de som arbetar på lagret är unga, och anställda av bemanningsföretag.
En teamledare filmade när han hade sex med en underordnad medarbetare. Sedan ska han ha visat filmen för sina kollegor. Mannen är inte längre i arbetsledande position, men fick arbeta kvar.
– Folk vågar inte säga ifrån eftersom de är rädda att bli av med jobbet, säger en anställd till Aftonbladet.
”Blivit tafsade på inne på lagret”
Flertalet anställda på Zalandos jättelager vittnar om att sexuella trakasserier tystas ner på arbetsplatsen, som drivs av företaget Ingram Micro.
– Det förekommer ofta att killar pratar flörtigt med tjejer trots att de inte vill det. De kan vissla på dem eller gå nära i trånga korridorer. Jag vet också flera fall där tjejer blivit tafsade på inne på lagret, säger en person till Aftonbladet.
Lagret har 400–500 medarbetare. Personal som Aftonbladet pratat med beskriver en mycket hög arbetsbelastning, som förstärks av smygfilmande chefer och minutövervakning.
– Vi kallar lagret för ”fängelset”, säger en medarbetare till Aftonbladet.
Nu har en internutredning inletts. Och vittnesmål som dessa bara understryker behovet av trygga anställningar, av starka fack. Det absolut enklaste sättet att skapa en tystnadskultur på jobbet är att bygga en arbetsmiljö där alla hänger löst och ingen vågar vara “besvärlig”. Då håller man käft.
Marknadsför maskiner med lättklätt
Gamla strukturer försvinner inte heller för att ytan putsas, vi ser det ännu en gång.
Det blev ett herrans liv inom skogsbranschen när en kalender med avklädda kvinnor ifrågasattes. Finska Ponsse tyckte det var helt logiskt att marknadsföra skogsmaskiner med lättklädda kvinnor som sitter på varorna, fotograferade i Tyskland.
Det finns inget vaccin mot sexism, trakasserier och kvinnohat. Det är en kamp som måste tas igen och igen.
Kalendern stoppades efter en debattartikel från Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogen, Nyks. Då strömmade kommentarer från arga och hånfulla svenska män in skogsforum och skogsrelaterade Facebookgrupper. Skogsentreprenörer kallade kvinnorna i nätverket “fula” och “överdrivna kärringar”. Påhopp som väckte förvåning.
– Skogen är historiskt en machobransch, men jag trodde att det hade förändrats, säger skogsvetaren Anna Schyman till Dagens nyheter.
Det finns inget vaccin mot sexism, trakasserier och kvinnohat. Det är en kamp som måste tas igen och igen.
Skogsbranschens kvinnor larmade om kvinnoförakt och trakasserier under #slutavverkat. Kvinnorna inom transportbranschen gjorde detsamma under metoouppropet #banaväg, handelsanställda under #obekvämarbetstid.
Det är rent skamligt att det inte gjort större avtryck.