Visst kan Trump skjuta någon och bli omvald
Riksrättsprocessen fortsätter – en bit
Publicerad 2019-12-18
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Åhörarskaran var stor på Sioux Center i Iowa 2016. Dåvarande presidentkandidaten Donald Trump formade handen till en pistol i luften och tryckte av.
“Jag skulle kunna stå på Fifth Avenue och skjuta någon utan att förlora sympatisörer”, sa han.
Han hade helt rätt.
Mandatperioden har kantats av skandaler. Flertalet av Trumps tidigare närmsta män har dömts för en rad brott. Det mesta har han utan problem kunnat avfärda. Vittnesmålen om att presidenten använt utrikespolitik gentemot Ukraina för personlig vinning var dock ett högre hinder att glida över.
En majoritet av ledamöterna i representanthuset kommer att rösta för åtminstone en av de två åtalspunkterna, som gäller maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.
Det märks att marken skakar under presidenten.
På flera sätt vet det amerikanska folket inte fullt ut vem de har att göra med.
På tisdagen skickade Donald Trump ett långt, ursinnigt brev till talmannen Nancy Pelosi, fullt av missledande påståenden, som The New York Times förtjänstfullt sammanställde.
“Det är verkligen sjukt”, var Nancy Pelosis kommentar.
Opolitiska tjänstemän har under enormt hårt tryck vittnat under kongressförhören. När USA:s tidigare ambassadör i Ukraina, Marie Yovanovitch, tog plats inför kongressen twittrade presidenten samtidigt om henne. Ordföranden i underrättelseutskottet Adam Schiff kallade det ”vittnesskrämsel i realtid”.
Och på flera sätt vet det amerikanska folket inte fullt ut vem de har att göra med.
Den skuldsatte fastighetsmogulen och realitystjärnan har fortfarande inte visat upp sina deklarationer för åren 2011 till 2018. Manhattans distriktsåklagare Cyrus Vance utreder huruvida Trumporganisationen har förfalskat affärshandlingar som kan relateras till mutor. I oktober avslog en federal domstol i Washington Trumps begäran om att få fortsätta undanhålla deklarationerna.
En del av processen sker nu som förväntat. I instansen där demokraterna har majoritet far riksrättsåtalet vidare. Men i senaten lär det ta stopp. I väljarkåren är det bara 9,8 procent av republikanerna som står bakom en riksrätt. Sedan processen inleddes har 600 000 nya personer donerat pengar till det republikanska partiet. Presidentens återvalskampanj fick bara i förra veckan bidrag på 100 miljoner kronor, rapporterar Svt Nyheter.
Det handlar inte om vad som är rätt, eller vad som är anständigt. Alla sådana gränser är för länge sedan passerade. Signalen är tydlig. Man kapar inte en guldkalv.
Personligen är jag övertygad om att Donald Trump skakar av sig detta och blir omvald. En stor del av ansvaret för det ligger på demokraterna, som just nu genomför en mycket splittrad och på många sätt självdestruktiv valrörelse.
Kulan som avfyrades i Iowa visslar över våra huvuden.