Superrik? Då ska du betala skatt hemma

32 biljoner dollar har gömts undan på paradisöar – nu behövs nya spelregler

Vi betalar inte skatt för den lilla människan”, sa den amerikanska affärskvinnan Leona Helmsley en gång i tiden. Det togs som ett bevis på hennes ­tyranniska stil, hon kallades för den elaka drottningen. Men egentligen var det mest ett ­konstaterande.

Skatt har blivit något för ”den lilla människan”.

Wegelin & Co är Schweiz äldsta bank. Den grundades 30 år innan USA ens blev ett land. I januari meddelade företaget att det lägger ner sin bankverksamhet. Banken har erkänt sig skyldig till att hjälpa amerikanska medborgare att smita från ­skatten.

Det är ett av många tecken i tiden på att världen har tappat tålamodet:

I veckan kom uppgifterna om att ­Facebook inte kommer att betala ­någon skatt i USA för 2013. Facebook drar enligt uppskattningar in hundratals miljoner kronor i Sverige.

Trots det betalade företaget inte mer än drygt 770 000 kronor i svensk bolagsskatt förra året.

Hur man undviker att betala skatt har blivit en av världens större kreativa ­industrier. Smakar det så kostar det: Små företag och vanliga människor kan glömma den här typen av upplägg. Du behöver finansiella rådgivare, privata bankirer, revisorer och advokater.

De lever alla gott. Men kanske inte så länge till. Den brittiske premiär­ministern David Cameron har gjort kampen mot skatteparadisen till en av sina viktigaste frågor inför det brittiska ordförandeskapet i G8.

Smugglare och pirater har ockuperat territorium och styrt dem efter sina ­lagar i århundraden. Deras aktivitet var dock utanför lagens gränser. Vad skatteparadisen gjorde var att skapa en ­legitim statlig struktur med samma syfte: låta klienterna slippa undan ­regleringar, skatter och uppmärksamhet.

Den brittiske författaren Somerset Maugham beskrev Monaco som en ­solig plats för skumma människor. Precis som John Kay brukar påpeka i Financial Times existerar de här paradisen bara för att omvärlden låter dem. Man har valt att inte trycka till dem eftersom de personer som använder dem hör till de mäktiga och rika som man inte vill stöta sig med.

32 biljoner dollar beräknas ha gömts ­undan i olika skatteparadis. Hälften av dessa kontrolleras av enbart 92 000 ­individer. 0,001 procent av världens ­befolkning.

Universums herrar som tycker att vi andra ska betala för vägarna de kör på.

Det handlar alltså inte bara om det olagliga. Det handlar om att det behövs nya spelregler. Olagligt skattesmitande följer det lagliga skattesmitandet hack i häl. Blundar man för hur folk undviker lagen underminerar man lagen.

Ett företag med 20 000 anställda i Sverige och 20 000 anställda i Tyskland samt fem solbrända revisorer på Caymanöarna kan

i dag hävda att deras huvudsakliga verksamhet finns på Caymanöarna. Därmed betalar de i princip ingen skatt.

Det är ett orimligt system och vill du verkligen att apoteket där du handlar din medicin ska verka från en solig ö bland pengar från terroristorganisationer, diktatorer och gud vet vad?

Varför kan vi inte beskatta multinationella företag utifrån var de faktiskt gör affärer? Konsumenter har börjat bojkotta Starbucks och Amazon för att de inte betalar skatt, men det kommer inte att räcka.

Den borgerliga alliansen gick till val 2006 på att framställa svenskarna som ett folk utan moral. Vi sjukskrev oss och fuskade till en sådan grad att det hotade statsfinanserna. 300 miljoner

i öronmärkta pengar sköts till för att ringa in fuskarna.

Bidragstrixarna ­visade sig emellertid vara ganska få. Samtidigt beräknades skattefusket kosta 133 miljarder om året. Det är sju gånger den svenska EU-avgiften.

Ska man prata om hot mot de svenska statsfinanserna bör man kanske börja här?

Det är enkel logik: om alla inte bidrar går ett samhälle inte ihop. Många av världsproblemen skulle kunna ­lösas om folk bara gjorde som du och jag: betalade sin skatt. OECD upp­skattar att ­utvecklingsländerna ­förlorar tre gånger så mycket pengar till skatteparadisen varje år som de tar emot i bistånd.

Anledningen till att vi behöver ge bistånd är med andra ord att rika människor smiter från sitt ansvar. Och ja, det är en fråga om moral.

För alla förmögna skiter inte i sina hemländer.

Den amerikanske investeraren Warren Buffett har startat Patriotic Billionaire Challenge efter att ha insett att han betalar mindre skatt än sin assistent. I Frankrike har 16 förmögna, bland andra Liliane Bettencourt, arvtagare till L’Oreal, gått ut i ett gemensamt upprop om att de vill betala mer skatt.

Femtio av Tysklands rikaste vill ­bidra med 100 miljarder euro i höjd förmögenhetsskatt och Ferraris ord­förande har bönat och bett om att få hjälpa till mer med de italienska statsfinanserna.

Att politikerna nu börjar höja tonen mot skatteparadisen är bra. Men det får ­också vidare implikationer. I decennier har ekonomerna berättat för oss att om de rika får mer pengar så kommer dessa att sippra ner till oss andra.

Vi vet nu att det inte är sant.

Mer pengar till de rikaste sipprar ­inte ner, de flyter i väg utomlands.

Kvar står alla vi andra och deklarerar troget via sms för att spara pengar åt Skatteverket.

Följ ämnen i artikeln