Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Modigt och viktigt att välkomna Palestina

Sverige blir det 135:e landet som erkänner Palestina. Regeringen kommer dessutom kraftigt att öka stödet till det palestinska statsbyggandet.

31 OKTOBER 2014. PALESTINA.

I går erkände så Sverige staten Palestina.

– Det finns ett territorium, det finns en befolkning och det finns en regering, motiverade utrikesminister Margot Wallström (S) vid en pressträff på torsdagsförmiddagen.

Sverige blir därmed det 135:e landet som erkänner Palestina. Man kommer dessutom kraftigt öka stödet till det palestinska statsbyggandet.

Det är en handling som är v­iktig och modig, och förhoppningsvis kan visa vägen för fler.

Från delar av svenskt etablissemang, från Jerusalem och Washington knorras det nu om att det svenska beslutet kan ­skada fredsprocessen mellan Israel och Palestina.

Vilken fredsprocess?

I onsdags var FN:s säkerhetsråd tvunget att hålla ett extra­insatt möte om Israels planer att bygga 1 000 nya bosättningar i östra Jerusalem – det som är tänkt att vara huvudstad i den palestinska staten.

Jen Psaki, taleskvinna för USA:s utrikesdepartement, sa i måndags att de israeliska ­bosättningsplanerna var oförenliga med fred.

Ja, spänningarna mellan Israel och Palestina har stigit, men det är inte Margot Wallströms fel.

Värda att stödja

Sedan årtionden tillbaka ­lever det palestinska folket ­under israelisk ockupation. Med våld har Israel utökat sitt territorium, man expanderar ­sina bosättningar, man styckar upp områden där palestinier bor, man spärrar vägar och bygger murar.

Det här är ingen konflikt ­mellan två jämlika parter, även om många vill låtsas det.

För två år sedan ansökte den palestinska myndigheten om medlemskap i Förenta Nationerna, FN.

Man valde att med diplomatiska medel försöka bryta det dödläge som råder och lämna den nedåtgående spiralen.

Om vi betraktar alternativen så bör man se att det är en ­metod som är värd att stödja, och det är vad Sverige nu gör.

Fler stater bör följa det exemplet.

En varaktig fred

En internationellt erkänd ­palestinsk stat vid Israels gränser är det första steget mot förhållanden som är mer jämlika. Endast då kommer Israel och Palestina på allvar kunna börja förhandla om gränser, mark, ­Jerusalem, ekonomi, flyktingar, infrastruktur och – i slutändan en varaktig fred.

Att inte erkänna Palestina som stat är att säga att situationen som den ser ut i dag gott kan fortsätta gälla.

Då säger vi också att ­Palestinas och Israels folk även framöver ska leva i en verklighet där död, våld, ­otrygghet, terror och förstörelse präglar vardagen.

Följ ämnen i artikeln