Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Iraks blodbad dryper av olja

Rubriken i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga för ett par dagar sedan är typisk, "Jihadister hotar Iraks olja".

Självfallet finns många bottnar i den tragedi som nu utspelar sig, men det är viktigt att inte glömma den roll Irak spelar för världens energiförsörjning. Iraks nutidshistoria kastar långa skuggor.

Irak har världens tredje största kända oljetillgångar. Bara Iran och Saudiarabien har mer. I februari i år gick oljeproduktionen för första gången om nivåerna 1979, när Saddam Hussein tog makten.

Framgångarna för den sunnimuslimska terrorgruppen Islamiska staten i Irak och Syrien, Isis, hotar nu vitala ekonomiska intressen för USA och i förlängningen hela världsekonomin.

Isis har begått ohyggliga övergrepp där de dragit fram och Human Rights Watch konstaterar att de förmodligen gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten.

Isis är inte någon helt ny företeelse, även om få i väst tidigare hört talas om gruppen. Iraks regering domineras av majoritetsgruppen shiamuslimer och det har länge funnits ett starkt missnöje inom den sunnimuslimska minoriteten.

Under inbördeskriget i Syrien har dessa grupper både stärkts och blivit mer radikala. De spridningseffekter som många varnat för är nu verklighet.

I irakiska Kurdistan, i norr, utövar kurderna ett effektivt och framgångsrikt självstyre. Än så länge har Isis segrar gjort det möjligt för kurderna att flytta fram sina positioner.

När den irakiska armen flydde tog den kurdiska milisen Peshmerga över dess positioner i den oljerika staden Kirkuk.

För USA kunde Isis framgångar knappast ha kommit mer olägligt. Ett av Barack Obamas viktigaste vallöften var att ta hem soldaterna från Irak. Men uttåget blev ett hafsverk och den irakiska armé som USA tränade upp har visat sig ineffektiv.

I förrgår meddelade USA att man stärker sin närvaro i Irak med upp emot 275 soldater för att skydda amerikanska intressen där.

USA har öppnat för samarbete med Iran för att bekämpa Isis. Liknande tongångar har hörts från Teheran. Det vore historiskt, USA och Iran har inte ens diplomatiska relationer med varandra.

När Barack Obama talade för en tid sedan i FN:s generalförsamlig skissade han på en mer begränsad roll för USA i Mellanöstern.

Hans fokus låg på tre områden, fredsprocessen mellan Israel och Palestina, fred i Syrien och att hindra Iran från att skaffa kärnvapen.

Sammanfattningsvis går inget av detta särskilt bra, och nu dras han återigen in i Irak.

"Inget blod för olja", var slagordet redan mot USA:s invasion av Irak 2003. Än så länge verkar ingen ha tagit något större intryck.

Följ ämnen i artikeln