Åk till Folkets park i sommar, Pagrotsky!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folkparkerna för mig, det är kultur”, säger Jerry Williams i en intervju i Dagens Nyheter.

På midsommarafton drog han i gång sin sommarturné med en hejdundrande premiär i Rättviks Folkets park. Det var en ”fantastisk kväll” enligt arrangören.

Jerry Williams har gjort sommarturnéer sedan 1962. I år väljer han små folkparker runtom i landet. Det är hans hyllning till folkparksidén som fyller 100 år i år.

Visserligen öppnade den första folkparken redan 1893 i Malmö, men 1905 gick folkparkerna ihop om gemensam turnéverksamhet. I dag består riksorganisationen av ungefär 700 Folkets hus och 130 folkparker plus ett antal festivaler som Pridefestivalen och Hultsfredsfestivalen.

Folkets park är en unik svensk företeelse. Just blandningen av kamp för yttrandefriheten (arbetarrörelsen byggde själv sina arenor för politiska tal och debatter) och det folkliga nöjet gör parken till något grundläggande för svensk demokrati.

I år har det kommit ut flera böcker om folkparkerna och i tv har det gjorts reportage och ordnats debattsoffor om folkparksfenomenet.

Kanske speglar det en nostalgisk trend?

Jag tror trots allt att det har med nuet att göra. För alla de tusentals människor som går till parkerna i sommar är det mer än nostalgi. Kanske är det längtan efter mötesplatser, fysiska mötesplatser, i en tid av digitalisering och segregering?

Folkets park spränger gränser. Generationer möts och har kul ihop. Intressant är också att det är i parkerna som det nya Sverige kan möta det gamla. Numera går danskvällarna i salsans och tangons tecken. Samtidigt som den svenska dansbandstraditionen lever vidare.

”Vi har haft stora assyriska och indiska fester här. Till exempel bröllop med 1?100 gäster”, berättar Conny Månsson, föreståndare för Huskvarna Folkets park, för Dagens Nyheter.

För några år sedan skrev jag om Folkets hus- och parkrörelsen i Stockholm. De borgerliga politikerna hotade lägga ner exempelvis Rågsveds, Årstas och Rinkebys Folkets hus.

I Rinkeby Folkets hus möts det mångkulturella Sverige. Stadsdelens bibliotek ligger där och över 75 föreningar är andelsägare. Konferensmaten består av en mix av svensk och turkisk husmanskost. Fester kan ordnas med lokala artister.

Rinkeby Folkets hus är ett fantastiskt exempel på hur den gemensamma mötesplatsen kan stärka hembygdskänslan och skapa ett ”vi” samtidigt som den öppnar upp för nya erfarenheter.

Tyvärr tycks inte heller socialdemokratins företrädare ha någon känsla för folkrörelsekulturens idé längre. När Leif Pagrotsky som ny kulturminister höll tal på ABF Stockholm i våras blev detta tydligt.

Pagrotsky ser dels kulturen som en vara som kan gå på export, dels något som staten ska tillgodose sina medborgare i form av institutioner som Dramaten och Operan.

Ministern nämnde inte folkrörelsekulturen – det kulturskapande som sker bortom stat och marknad.

Det är sorgligt. Pagrotsky må gilla att mingla på Cannes-festivaler och andra hippa kändisevenemang men kulturpolitiken riskerar att bli väldigt tunn om han glömmer att kultur har med demokratibygge att göra. Folkrörelsekulturen är ett arv att värna.

”Det är parkerna som är verkligheten. Mer verklighet än Stureplan och Söder”, säger Jerry Williams till DN.

Jerry har rätt. Ge dig ut i parkerna i sommar, Pagrotsky!

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln