Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Liberalernas Håkan Juholt

Nyamko Sabunis motståndare finns i hennes eget parti

Nyamko Sabuni när hon lanserade sin kampanj för att bli partiledare

Om Nyamko Sabuni blir vald ritas den politiska kartan om i Sverige. Att Liberalernas valberedning nu föreslår henne till ny partiordförande beror inte på att de vill – utan på att de egentligen inte har något val.

Han man väl utlyst medlemsomröstningar är det nästan omöjligt att stoppa tillbaka anden i flaskan. Men sprickan mellan partietablissemang och medlemmar kommer att bli knepig att lösa.

På många sätt påminner situationen i Liberalerna nu om när Håkan Juholt valdes till partiledare i Socialdemokraterna. Då var partieliten splittrad mellan Thomas Östros och Mikael Damberg.

En ohelig allians av vänsterfalang, gräsrötter och delar av landet som avskydde ”klegget” i Stockholm lyckades få Håkan Juholt vald. Vid kongressen på Waterfront i Stockholm där han kröntes hade partivänstern tårar i ögonen, det var deras största seger någonsin.

Sedan började det gå utför.

Både Håkan Juholt och Nyamko Sabuni är outsiders inom sina partier, ingen av dem var rejält granskade av media innan de valdes och båda har vanan att tänka högt offentligt.

Socialdemokraternas partietablissemang gjorde från början livet surt för Håkan Juholt. Han ville driva partiet i en riktning gräsrötterna älskade men som partimaskineriet inte ville veta av.

Hans vana att resonera offentligt och komma med snabba effektiva repliker hade varit en tillgång i riksdagen men blev i medias skoningslösa ljus till en belastning.

Lite som med Sabunis uttalade om mångkultur nyligen, som hon senare fick ta tillbaka.

Håkan Juholt avgick efter 11 månader och många spaltkilometer senare.

Liberalerna utser partiledare på fredag. Där är det ombuden som bestämmer, ombud som egentligen vill ha Erik Ullenhag men vars mandat ifrågasätts av de som vunnit medlemsomröstningarna.

Bitterheten i diskussionstrådarna på Facebook skulle kunna fylla Mälaren.

Så vad händer nu?

Sanningen är nog att Nyamko Sabuni skulle få en ganska svår sits om hon blir vald. Förväntningarna är skyhöga från höger på att hon ska välta både Januariavtalet och Stefan Löfven.

Men vill liberalpartister som skvalpar kring fyra procent verkligen ha ett nyval? Det är mindre sannolikt.

Och sedan är det ju det där med SD.

”Det bör vara modellen för behandlingen av sd: hård konfrontation där man tycker olika, öppenhet att samverka där man tycker lika.” skrev Nyamko Sabuni i tidningen NU 2017.

Precis samma besked fällde Anna Kinberg Batra (M) och Ulf Kristerssons (M) hela regeringsalternativ. Det har förmodligen potential att även utradera Liberalerna.

Och att på allvar tävla med M, SD och KD om mer konservativa röster är ingen tebjudning. Det kommer i så fall att kräva dramatiska ändringar i Liberalernas politik och retorik.

Och att förändra sitt parti samtidigt som partiets toppskikt vill gå en annan väg är nog den svåraste uppgift en politiker kan åta sig.

Sveriges ambassadör på Island kan berätta allt om den saken.