En vuxen langare bakom varje berusad tonåring

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så vad ska du göra på valborg?

Frågan är känslig. Att sitta ensam en valborg är nästan lika skamligt som att sitta ensam en julafton eller en midsommarafton.

Valborg är förväntningar, fest och?...?fylla.

Det pratas väldigt mycket om valborgs­fylla i dessa dagar. Många unga har debuterat just på valborg när alkohol­en flödat och de har kunnat dricka den ute i gröngräset utan större risk för upptäckt. Men nu har myndigheterna kommit i kapp ungdomarna och modellen är lika enkel som den är framgångsrik.

Poliserna letar reda på ungdomarna, tar alkoholen ifrån dem och häller ut den, sedan ringer de hem till föräldrarna som får komma och hämta sina barn. Metoden är ­knap­past originell, men den har ändå fått ett namn: Kronobergsmodellen. Brottsförebyggande ­rådet har utrett den och kan nu konstatera att den faktiskt fungerar.

Modellen kostar en del eftersom den kräver många poliser ute i buskarna. Men den lönar sig säkert eftersom de fyllerelaterade brotten minskar i takt med mängden uthälld alkohol.

Sannolikt blir valborgsnatten också mindre tragisk. Förväntningarna handlar ju sällan om ren misshandel, utan mer om förälskelse och försommarlycka.

I år hoppas jag att ungdomarna kan gå direkt på förälskelsen. Att de inte får tag på någon alkohol över huvud taget.

Men bakom varje stupfull tonåring står en vuxen langare.

Det kan vara en organiserad langare, ett ­syskon eller i värsta fall en förälder. Det är ­inte ovanligt att föräldrar köper ut till sina barn. I en svensk-norsk gymnasieundersökning säger 62 procent av killarna och 36 procent av tjejerna att de har fått alkohol av mamma eller pappa.

Och vad gör mamma och pappa när polisen ringer om tonårsbarnet? De sitter sannolikt på en valborgsmiddag med magen full av mat och huvudet dränkt i alkohol.

Enligt Alkohollagsutredningen drack den genomsnittliga svensken cirka 10 liter ren alkohol under 2006. Det motsvarade en ökning med runt 30 procent jämfört med 1995.

Alkoholen splittrar de borgerliga politikerna. Det moderatledda Stockholm har lättat på restriktionerna och eftersträvat ett kontinentalt krogliv med öppet hela nätterna. I flera av Stockholms parker har invånarna nu rätt att dricka vin till midnatt.

Jag förstår att Stockholmspolitikerna ser en picknick i parken med ett glas rosé framför sig.

I själva verket blir det mest spyor, gråt och sparkar mot huvudet.

Regeringens Alkohollagsutredning föreslår att landets krogar ska stänga senast tre. Utredningen vill minska alkoholkonsumtionen och begränsa ungdomars möjligheter att få tag på alkohol. Regeringen bör strunta i Stockholmsromantiken och gå på utredningen.

Det är först när de vuxna vill minska sitt intag som de blir goda föredömen för nästa generation.

Följ ämnen i artikeln