För alla som vred sig i moralångest

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om jag går in på Åhléns och stjäl en dvd-film händer följande:

Jag får en film som jag kan gå hem och titta på.

Åhléns förlorar en film som någon annan hade kunnat köpa. Filmen är försvunnen.

Om jag däremot fildelar samma film kan jag se den i min dator. Jag kan bränna ner den på en dvd och titta på den i tv. Men de som delat med sig av filmen har fortfarande kvar den. För dem är filmen inte försvunnen.

Mitt exempel beskriver skillnaden mellan materiell och immateriell rätt. Är den immateriella fildelningen då stöld? Den frågan kommer nu att avgöras i Stockholms tingsrätt. På måndag börjar rättegången mot Pirate Bay där fyra män står åtalade, miss­tänkta för medhjälp till brott mot upphovs­rätten. Tre av de åtalade är de unga hackers som byggde fildelningssajten Pirate Bay, ett källarprojekt som växte till ett globalt nätverk med 25 miljoner unika besökare.

Tekniken de använder är bittorent, vilket innebär att en film kan hämtas i många små bitar från olika datorer. Samtidigt som man laddar ned filmen delar man den i sin tur med andra. Det finns alltså inte en skurk som laddar upp filmen, alla delar den med varandra.

Fildelning helt enkelt.

Hela den spännande historien om Pirate Bay ges nu ut i bokform lagom till rätte­gången. Boken heter Piraterna (Ordfront) och är skriven av journalisterna Anders Rydell och Sam Sundberg. Spännande som en deckare, en lektion i modern teknik och obligatorisk läsning för alla de riksdagsledamöter som förra året vred sig i moralångest över FRA och Ipred.

I själva verket kan man säga att riksdagsledamöterna bär en hel del ansvar för Pirate Bay. Politikerna har i många beslut upp­manat till svensk teknikutveckling. Vi har satsat på hemdatorer, bredband och dataundervisning i skolan. Det är klart att den unga generationen blev hackers. Vi utbildade de nätverkstekniker och systemutvecklare som sedan utgjorde grunden för Pirate Bay. Svenska ungdomar ligger bakom många av de stora globala nätframgångarna som Napster, Skype och Kazaa.

Se där, tjugohundratalets mest framgångs­rika svenska kulturarbete bedrivs av hackers som nu riskerar åtal för sina bedrifter.

Det är möjligt att vi borde ha använt deras kun­skaper i mer rumsrena sammanhang. Sannolikt måste vi ändå acceptera att fil­delning är det nya sättet att skaffa sig kulturupplevelser som film, spel och musik.

Minst hälften av de under 30 år fil­delar. Den unga generationen tar det som bjuds, samplar musik och delar upplevelser.

Kulturen tillhör dem alla. Problemet är knappast deras, oavsett hur det går i rättegången.

Det är nöjesindustrin som förlorar pengar. Ytterst är det artisterna som riskerar att bli utan ersättning om upphovsrätten luckras upp. Den stora framtidsfrågan måste bli hur artisterna kan tjäna nya pengar på den nya tekniken.

Följ ämnen i artikeln