Vårdval Stockholm ökar inte valfriheten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Till slut hamnar man på akuten.

Filippa Reinfeldts vårdexperiment har inte gjort stockholmarna friskare. På vårdcentralerna i Stockholms läns landsting svarar man inte i telefon längre. Den extra korta vårdgarantin fungerar inte alls. De gamla närakuterna har stängt.

För många återstår bara de stora akutmottagningarna.

Moderaternas pilotprojekt Vårdval Stockholm har varit i gång i ett år nu. Patienterna i Stockholm har själva fått välja vårdcentral. Sedan den första januari år har projektet utvidgats, nu får stockholmarna fritt välja var de ska föda eller operera sin gråstarr eller sin onda höftled.

Patientmakt är bra om den bygger på rättvisa.

Frågan är vilken rättvisa som ligger bakom Vårdval Stockholm?

Det räcker med att åka till Rinkeby för att förstå att vården är orättvist fördelad. År 2007 hade vårdcentralen i Rinkeby 11 956 listade patienter. I år är antalet 11 900.

56 patienter har försvunnit.

För det bortfallet förlorar Rinkeby vårdcentral 11 miljoner kronor om året.

Essinge vårdcentral i en helt annan del av Stockholm har fått 197 fler patienter och slutar på plus 500 000 kronor. Exemplen är hämtade från den rapport som Socialdemokraterna i Stockholm tagit fram.

Men Vårdval Stockholm är inte bara orättvist, det är direkt patientfientligt. Alla som bor i Stockholms läns landsting vet hur det är. Man mår inte riktigt bra, blir lite osäker och ringer till vårdcentralen för att få råd. Men på vårdcentralen ger man inga telefonråd längre eftersom landstinget inte ersätter telefonsamtal.

Den som är orolig får masa sig ner till vårdcentralens akuttid och trängas med de andra patienterna i väntrummet. Var man inte riktigt sjuk innan, så blir man det nu.

I vårdcentralens väntrum härjar infektionerna fritt.

Om du blir sjuk efter kontorstid är det svårare.

Förr fanns närakuterna med specialistläkare för dem som behövde en läkare, men inte nödvändigtvis ett helt akutsjukhus. Nu har de gamla närakuterna lagts ner. När Filippa Reinfeldt fick kritik döpte hon raskt om några vårdcentraler till ”närakut”, men nu utan specialister.

Om du behöver ta prover eller röntga en handled återstår i bland bara akutsjukhuset. Hur många sitter inte i kön, oroliga och sjuka, men ändå med dåligt samvete för att man tar tid från någon som kanske håller på att dö?

Om läkaren sedan skriver en remiss faller systemet samman. I hela Sverige gäller vårdgarantin 90 dagar. I Stockholm har Filippa Reinfeldt vässat garantin till 30 dagar. Inom en månad ska du ha fått kontakt med en specialist. Med vad hjälper det för den som får vänta i nio månader för att få sin hörapparat utprovad?

Vårdvalet ökar inte valfriheten. Det motarbetar patienterna. Varför ska det vara så svårt att komma fram till doktorn? Och varför ska vissa har svårare att komma fram än andra?

Följ ämnen i artikeln