Mer fördelningspolitik Magdalena Andersson
I förra veckan gjorde den tidigare vice riksbankschefen och riksgäldsdirektören Thomas Franzén nästan lite skandal. I en debattartikel i Svenska Dagbladet hävdade han att lönerna borde öka snabbare, inte minst i exportindustrin.
Efter drygt tjugo år med likhetstecken mellan facklig återhållsamhet och samhällsansvar är det förstås rena dynamiten, särskilt när det kommer från en ansedd ekonom.
Ändå slutade Franzén inte där. Han menade dessutom att dagens räntepolitik skapat ett privat skuldberg och allt större utdelningar i företagen.
Kapitalets krav står kvar
Till skillnad från löntagarna har kapitalet nämligen inte anpassat sina krav till den frånvarande inflationen eller de låga räntorna. Kapitalet kräver - som alltid - sina 15 till 20 procents avkastning. Då uteblir investeringarna, även om lånen är billiga.
Franzén beskriver hur dagens låga inflation, i kombination med riksbankens räntepolitik och en fallande krona, innebär att pengar och rikedomar förs över från de som arbetar till de som äger.
Verkligheten bär syn för sägen. Årets rapportsäsong har blivit ännu en utdelnings- och bonusfest. En genomgång av TT visar att aktieutdelningen i de största bolagen höjts med 22 procent.
En annan värld
Stordirektörernas bonusar stiger ännu fortare, med 46 procent.
För vanliga svenskar ökade lönerna förra året med blygsamma 2,6 procent. Det är en annan värld.
Dagens ekonomiska politik tycks kort sagt bidra till växande ekonomiska klyftor och större skillnader mellan rika och fattiga.
Den minnesgode kan dock påminna sig att precis samma sak gällde för 25 år sedan när inflationen sågs som det stora hotet, inte bara mot den svenska ekonomin utan mot hela folkhemsbygget.
”Vi har sett skriften på väggen” kunde socialdemokratiska ministrar dramatiskt utbrista, och skriften talade om inflationen.
Det var den som gjorde de som ägde aktier och förmögenheter allt rikare, och de arbetande massorna allt fattigare.
Som Peps Persson sjunger:
”Vart du än släpper slantarna så rullar dom åt samma håll”.
I dag presenterar Magdalena Andersson sin sista budget för den här mandatperioden. Det lär bli mycket om trygghet och säkerhet, men visst vore det fantastiskt om finansministern också ville använda ord som fördelningspolitik och rättvisa.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.